HTML

JóVáros Blog

Nyomor, drog, prostik, kilátástalanság. Sokezer jobb sorsra érdemes ember otthona. Hírhedt, vagy épp a háttérben sunyító ifjú pártkatonák irányítása alatt. Tehetségtelenek, gátlástalanok, korruptak, hazugok. Nem az egyik, vagy a másik párt színeiben. Mert mindannyian benne vannak. Mutyiország mutyivárosának megélhetési zsúrfiúi. Hozzánk sodorta össze a szemetet a szél. Ide porszívó kell. Ipari méretű. Mert elég belőlük.

Friss topikok

  • azapali: Egy nemzet,Nagy Imre,'56 meggyalázása,egy színészkedő képmutató éltal ! (2016.06.07. 00:16) Ruszkik haza!
  • Apa5406: 2018, azt meg is kell érni! (2015.12.27. 11:25) Láncreakció
  • mscee reload: Gabesz. Kampec dolóresz. (2015.08.03. 15:05) Viktor's Secret
  • Levente Lehoczky: Ahogy itt elolvasgatom a hozzászólásaitokat, egyikőtök sincs a helyzet magaslatán, már ami fejlett... (2014.06.11. 15:35) Békemenet light
  • Edit Elekes: Nagyon jó ez az oldal... A többi bejegyzés is érdekes, így egészen más megvilágításba került minde... (2014.05.05. 10:00) Férfias Játékok

Kedvenc Blogjaim

Feedek

Magánkutatás

08.szabogabor 2014.03.12. 05:42

Gondolkodó ember számára nyilvánvaló, hogy a nem válaszolók számának radikális növekedésével a közvéleménykutatók módszertana használhatatlanná vált. Vagy kitalálnak valami újdonságot, vagy közröhej alanyaivá válnak április 6-án.

Írtam már erről többször, sokan mások is, nem kell újra belekanyarodni. Ha egy folyó kiszárad, akkor ki kell szállni a csónakból és gyalog továbbmenni, mert az iszapban nem igazán siklik a csónak. Ha Ők nem teszik meg, majd megteszem én. Illetve hogy pontos legyek: már megtettem.

Ha az emberek háromnegyede egyáltalán nem hajlandó semmit mondani politikai preferenciáiról, akkor arra nem az a jó válasz, hogy felhabosítjuk a maradék egynegyednyinek a véleményét. Hanem az, hogy kitaláljuk: hogyan lehetne mégiscsak megtudni, hogy a döntő háromnegyedrésznyi polgártársnak mi a véleménye.

Kísérletező habitusú emberként ha valami ötlet az eszembe bukkan, akkor azt ki is próbálom. Erőforrásaim korlátozottak, így aztán kompromisszumokra kényszerülök magánkutatásaim közben. De ha jól sikerül célozni, akkor nem baj, hogy nincs ágyúm, csak puskám, ha azzal telibe találok, eléggé ütős lesz.

Ami igazán érdekes, az a társadalmunk nem válaszoló, rejtőzködő háromnegyedének a véleménye. Ők nem válaszolnak kérdezőbiztosoknak, mert számukra túl nagy a kockázata bármilyen ismeretlentől jövő telefonhívásnak, és bárkinek, aki egy árkus papírossal a kezében akar tőlük megtudni érzékeny információkat. Kies országunkban ugyanis mostanra a politikai hitvallás érzékeny információvá vált. Állásvesztés lehet a vége egy nem megfelelő helyen és időben elmondott karakán véleménynek. Úgyhogy a Zemberek inkább nem mondanak semmit, mert az a tuti.

Ha mégis meg akarjuk tudni a véleményüket, akkor olyan helyen kell tudakozódnunk, ahol biztonságban vannak. Ahol kötetlenül viselkednek, nem titkolóznak, mert minek. Hamár idáig gondolatban eljutottam, akkor nincs is nehéz dolgom. Egyszerűen keresnem kellett egy olyan élethelyzetet, amiben az emberek biztonságban érzik magukat, és beszélgetésbe elegyednek a kérdezővel. Heuréka. Ezt a helyet Taxinak hívják.

A Taxiban az ember nem változtat a viselkedésén. Beül, teszi tovább a dolgát, magát a sofőrt pedig célbajuttatási eszközként fogja föl, nem pedig potenciális besúgónak. Mert a taxisok valóban rengeteg dolgot hallanak és látnak a hétköznapi rutinjuk során, és valóságosan nem szokott kimenni tőlük semmi infó. Jól fölfogott érdekük is ez, személyre szóló infók kiadása után könnyű visszanyomozni, ki volt a sofőr, és magára a taxizásra, mint olyanra sem vetne túl jó fényt, ha személyhez kötődő titkok látnának tőlük napvilágot.

Mivel ilyesmi nekem sem állt szándékomban - nem az egyes személy véleménye az érdekes, hanem azok összessége - ezért fölkerestem rettenetes mennyiségű taxis ismerősöm közül kettőt. Mindketten nagy dumások, de nem a zavaró fajtából, ezért választottam őket. Pályaelhagyók, az egyik tanár, a másik építészmérnök, csak a lóvé miatt taxiznak, intellektuálisan, verbálisan pengék, és nem tagjai egyik szekértábornak sem. Szóval március elsején összültünk hármasban és megbeszéltük a módszertant. Élvezték is a dolgot, mert saját maguk is kíváncsiak voltak. Vagyinkább lettek a beszélgetés végére.

Na, túl mélyen nem megyek bele a módszertanba - ha úgy tetszik, az én szellemi termékem, én ingyen találtam ki, Ők ingyen hajtották végre, akik meg ilyesmiből élnek, találják ki a sajátjukat -, de elég átfogó képet bírt festeni a magyar politikai közvéleményről. Nem reprezentatív, nem halálpontos, nincs benne területi súlyozás, semmi ilyesmi. Viszont arra alkalmas, amire kitaláltam: megtudni valamit a társadalom rejtőzködő háromnegyedének pártpreferenciáiról. És akkor mondom a lényeget.

Saját április 6-ra becsült választási eredményemhez képest a Kormányváltás rosszabbul, a Fidesz kicsit jobban, a Jobbik sokkal jobban, az LMP kábé ugyanúgy áll. Nagyjából úgy áll a helyzet, hogy a Fidesz meg a Kormányváltás azonos erejű, a Jobbik meg nagyjából bármelyiknek a kevesebb mint felénél található. Az LMP nudli. A 60%-os becsült részvételi adatom helytálló, inkább több lesz, mint kevesebb. Ha számosítani akarom, nagyjából így nézne ki: Kormányváltás 40%, Fidesz 40%, Jobbik 15%, Lmp+Mindenmás összesen 5%. Mégyszer mondom: nem reprezentatív, de benne vannak a a rejtőzködők is.

Elkötelezettség szempontjából is érdekes a dolog. A Jobbikosok nagyrésze fanatikus. Menni fog, ha esik, ha fúj. A két nagy táborban viszont ugyanolyan jellegű a móka: sok a jobbhíján szavazó. Nagy az arányuk, nagyjából a felük ebbe a kategóriába esik. A Fideszre szavazók rühellik a szocikat, a Kormányváltók meg a Fideszt. Magyarul protesztszavazás készül, jelen állapotban nem az döntene, hogy ki mit akar az országgal, hanem az, hogy ki kit utál jobban. Tipikus magyar választási szitu, 20 évnyi Népbutítás tragikus következménye.

Szintén a Népbutítás hatása jön le abból is, hogy nem kíváncsiak bonyolultabb összefüggésekre. Benyomások alapján döntenek, az egyértelműen kijött. Nagyjából az a helyzet, hogy érzéketlenek a korrupcióra, leszarják az ígéreteket, a különböző szakpolitikákat. A Simon Ügy csak néhány Vérjobbikosnál, meg Vérnarancsnál jött elő, pedig az egyik olyan dolog volt, amire még direkt rá is tereltettem a szót. Legyintenek. Mindenki lop, csak van akiről kiderül, van akiről nem. A fideszesek szerint a sajátjaik is lopnak, de legalább ügyesebben, hahaha. Az utolsó napokban jött elő a Zuschlag Ügy, így arra is tereltettem a szót. Semmi. Nihil. Ez a része a Fidesznyik kampánynak nem jön be. Pont ugyanúgy, mintahogy a Kormányváltás ellencsapásai sem. A Politikus az Lop. És pont. Nem izgalmas téma, ugorhatunk.

A tudatosabb fele a választóknak a Fidesznél azt emeli ki, hogy azok legalább építenek. Hogy legalább olyanból lopnak, amiből lesz is valami. A Kormányváltóknál sem az a téma, hogy a Fidesz széthordja az országot, hanem inkább két egyenértékű dolog. Az egyik a demokrácia sorvasztása, mint az erőszakpolitika legkönnyebben megfogható jele, a másik meg a Keletre menős történet. Rettenetesen kevés az, mindkét táborban, akit egyáltalán érdekel, hogy egyébként mit akar egyik vagy másik erő az országgal csinálni, ha kormányra kerül, vagy épp ott marad. A Fideszes szavazót nem érdekli, hogy nincs programjuk. Csinálják csak úgy, mint eddig, építkezzenek, és csak nyomják le a komcsikat. A mi szavazóink is nagyjából ilyen szinten mozognak. Szűnjön meg az erőszakpolitika, nem kell a Kína, meg az Orosz, Orbánt meg jól pofán kéne vágni. Ha lehet lesittelni.

Itt most megállok, majd frissítésekben folytatom, mert nemcsak figyelőként támaszkodtam a két emberre, hanem néhány témát be is dobattam velük, figyelendő a reakciókat. Szóval rengeteg információ gyűlt össze a 10 nap alatt, szűrögetnem kell még, mi a fontos, mi nem az. Aztán persze majd fogok következtetéseket is levonni, meg javaslatokat is tenni, de elsőre ennyi most elég, már csak a cikk mérete miatt is.

Folytatom.

 

Bár ígértem a folytatást, de ebben a formában nem teszem meg. A cikk ugyanis láthatóan "nem megy át". Az olvasottsági rátája még friss cikként is alatta marad a tegnapi és tegnapelőtti írásoknak, ebből meg az következik, hogy valami miatt az Olvasók nem tartják elég jónak. Tán a taxisok miatt, tán a módszertan miatt, tán csak már a közvéleménykutatás mint olyan vált érdektelenné. Sok magyarázat elképzelhető, de egyvalami biztos: kevesen olvassák. Mivel nem szenvedek témahiányban, így aztán ez a cikk ennyi volt. :)

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jovaros.blog.hu/api/trackback/id/tr315855641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

libsibolsika 2014.03.12. 09:08:27

Abban igazad van, hogy nem túl reprezentatív a mérési módszer!
Hány fuvarja is van egy taxisnak naponta? Ha azt beszorozzuk 2-vel és 10-zel akkor egy igen csekélyke szám jön ki. Ha meg még azt is fihgyelembe vesszük, hogy kiknek van pénzük taxiba ülni az tovább ront a reprezentáltságán.
Én a fodrászomat szoktam kérdezgetni ilynekről. Egyes fodrászok hihetetlen érzékkel nem csak a fejbőr szintjéig matatnak, hanem benyúlnak a szürkeállomány legvédettebb zugaiba is, kiszedve a legféltettebb információkat. No persze a fodrászokkal végzett hasonló mérés se lenne repibb!
Én hozzám az a végeredmény áll a legközelebb amit te is "megálmodtál", abban szeretnék hinni.

sverde 2014.03.12. 16:39:11

..már azon is csodálkozom, hogy ingyen csinálták.. o_O

08.szabogabor 2014.03.12. 19:22:53

Bár ígértem a folytatást, de ebben a formában nem teszem meg. A cikk ugyanis láthatóan "nem megy át". Az olvasottsági rátája még friss cikként is alatta marad a tegnapi és tegnapelőtti írásoknak, ebből meg az következik, hogy valami miatt az Olvasók nem tartják elég jónak. Tán a taxisok miatt, tán a módszertan miatt, tán csak már a közvéleménykutatás mint olyan vált érdektelenné. Sok magyarázat elképzelhető, de egyvalami biztos: kevesen olvassák. Mivel nem szenvedek témahiányban, így aztán ez a cikk ennyi volt. :)

medvedisznóember 2014.03.12. 22:38:35

@08.szabogabor: Közismert, hogy a taxis, ha entellektüel, mágnesként vonzza a logoszt.
Talán gömbölyűbb lenne a kép, ha a sarki hentest, trafikost, manikűröst,fodrászt, a gyógyszerészed meg a kis gyufaáruslányt is beszervezted volna a közvékutatásodba...
Elfáradtál, na. Nagy kört nyomtál. Átléptél a dimenziókapun, végigjártad a párhuzamos univerzumot és ide jutottál. Vissza kéne térni a valóságba. Kurva szomorú lesz visszaolvasnod a mellélövéseidet.

libsibolsika 2014.03.12. 23:44:12

@08.szabogabor: Nem a cikk tartalma tehet róla! Amikor azt a látogató már látja akkor már a számláló ugrott egyet, a tetszés indexet meg nem lehet mérni.

08.szabogabor 2014.03.13. 02:40:58

@libsibolsika: De. Akiknek igazán bejön egy-egy írás, azok meg is osztják, továbbküldik ésatöbbi. Magyarul ezt nem vitték tovább, tehát: szar. :)

8kerseg 2014.03.13. 13:50:52

@08.szabogabor: Talán a tudománytalan nagyarcúság sok embert elriaszt..

08.szabogabor 2014.03.13. 14:47:12

@8kerseg: 9 évig voltam tudományos kutató, Pajti, orvosi területen. Mesélj nekem a tudományosságról lécci... Tudod, az emberek, akik valóban kutatnak, ellentétben Veled, azok kísérleteket terveznek meg. Rögzítenek fix értékeket, meghatározzák, hogy mire kíváncsiak, és mi a kísérlet célja. Mi az elhanyagolható információ, mit kell sztenderdizálni, mekorra pontosság elégséges. Ha pedig arra vagyok kíváncsi, hogy hány elefánt van a szavannán, akkor nem mikroszkóppal állok Neki. Mondjuk az már eddig is kiderült, hogy dunsztod nincs semmiről, amihez hozzászólsz. Egyedül hoztál össze itt annyi tévedést, mint mindenki más.együtt :)

Arpad Kovacs 2014.03.13. 14:58:52

@08.szabogabor: A kozvelemenykutatas orvosi terulet lenne? A taxis otleted pl roppant tudomanyos volt :D

08.szabogabor 2014.03.13. 15:05:07

@Arpad Kovacs: Te sem voltál eszerint kutató soha. A kutatási logika és módszertan nem az adott területtől függ. Általános megközelítésmód. Kezdd a görög filozófusokkal. Aztán juss el napjainkig. Jó olvasást.

Arpad Kovacs 2014.03.13. 15:10:46

@08.szabogabor: ordas tevedeseket meg te kovetsz el gabor,de folyamatosan. hatodika után napokig szamolhatod meg elemezgetheted oket. A fogorvosi karriered kiverzeserol sokat nem tudok, de az biztos, h a gagyipopra valtott exkollegadnak, dr. Albannak is elobb engednem, h matasson a szamban mint neked.

08.szabogabor 2014.03.13. 15:14:23

@Arpad Kovacs: Fogorvosi karrieremmel kapcsolatban bátran hívd föl DR. Hermann Péter Egyetemi Docenst, a SE Fogorvostudományi Kar oktatási dékánhelyettesét, esetleg Tarján Ildikó professzorasszonyt, a Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikán, vagy DR. Kivovics Péter c. egyetemi tanárt, a Sztomatológiai Inzéet igazgató főorvosát. Hülyegyerek.

Arpad Kovacs 2014.03.13. 15:20:36

@08.szabogabor: irsz, amit akarsz, a pajtasaid ugyis elhiszik neked, a tobbiek meg jot rohognek. talan kiderul, hogy los alamosban meg fejszevel hasogattad az uraniumot.

Arpad Kovacs 2014.03.13. 15:23:00

@08.szabogabor: a memoriad viszont eleg jo lehet, ha rajuk meg emlekszel az atalukalt szeminariumokrol :)

08.szabogabor 2014.03.13. 15:27:05

@Arpad Kovacs: Figyuka, csaxólok, a Kocsis elleni Ügyészségi feljelentéssel átléptem a sokévig betartott határt: meghtettem életem első följelentését. Csaxólok, hogy mivel közmegbecsült fogorvosként tartanak a szakmában nyilván, ezért aztán aki erre a területre téved, az bíróság előtt fogja magát találni. Tudod, közszereplőként simán elviselek bármilyen mocskot, ami a szátokból kidől, de fogorvosi pályám nem közszereplői létem része, oda a magánemberi szabályok vonatkoznak. Úgyhogy csak óvatosan.

Arpad Kovacs 2014.03.13. 15:35:18

A Kocsirol folyamatosan, legutobb meg az Orbanrol irt minosithetetlenul undorito hanyadekod szerinted hany evre valthato a sitten, ha az inkriminalt urakhoz eljutna es komolyan is vennek a ragalmazasaidat? Pihike.

08.szabogabor 2014.03.13. 15:38:38

@Arpad Kovacs: Közszereplők, nyusza. Sehány. Olvasgass kicsit jogot is, meg nézegesd az AB döntéseit is. De felőlem folytathatod is, csak gyűjts sok pénzt, mert az orvosokkal szembeni alaptalan lejáratási kísérleteket elég csúnyán szokták elbírálni. Többet nem szólok.

Arpad Kovacs 2014.03.13. 16:04:48

@08.szabogabor: Nyugi, nem kapsz te itt olyan municiot, amivel kielegithetned a feljelentgetos hajlamaidat.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2014.03.15. 01:54:05

Ezt írod: "..Nagyjából úgy áll a helyzet, hogy a Fidesz meg a Kormányváltás azonos erejű, a Jobbik meg nagyjából bármelyiknek a kevesebb mint felénél található. Az LMP nudli. A 60%-os becsült részvételi adatom helytálló, inkább több lesz, mint kevesebb. Ha számosítani akarom, nagyjából így nézne ki: Kormányváltás 40%, Fidesz 40%, Jobbik 15%, Lmp+Mindenmás összesen 5%...."

Emlékszel még mik voltak a tippjeim? :) Pedig nem vagyok taxis. Igaz, hogy sok "politikaközeli" ismerősöm van, ezért talán az átlagnál jobban értesült vagyok.

Egyre kíváncsibb vagyok, melyikünk nyeri meg a fogadást.... ;)

08.szabogabor 2014.03.15. 03:29:59

@A rokkant is ember: Ez egy hónappal a választás napja előtti státusz. Az én becslésem április 6-ra szól. ;)

Ruzsa Ferenc 2014.03.15. 22:30:30

A taxis adatot akkor lehetne igazán jól használni, ha a becsülhető kuncsaftokról (fővárosi, jobb módú) tudnánk a közvéleménykutatók adatait -- akkor látnánk, mekkora és milyen irányú eltérést generál a rejtőzködés.
Bár még akkor is van egy jelentős probléma: én intuitíve azt hiszem, hogy minél kisebb a település, annál erősebb a rejtőzködés.
süti beállítások módosítása