HTML

JóVáros Blog

Nyomor, drog, prostik, kilátástalanság. Sokezer jobb sorsra érdemes ember otthona. Hírhedt, vagy épp a háttérben sunyító ifjú pártkatonák irányítása alatt. Tehetségtelenek, gátlástalanok, korruptak, hazugok. Nem az egyik, vagy a másik párt színeiben. Mert mindannyian benne vannak. Mutyiország mutyivárosának megélhetési zsúrfiúi. Hozzánk sodorta össze a szemetet a szél. Ide porszívó kell. Ipari méretű. Mert elég belőlük.

Friss topikok

  • azapali: Egy nemzet,Nagy Imre,'56 meggyalázása,egy színészkedő képmutató éltal ! (2016.06.07. 00:16) Ruszkik haza!
  • Apa5406: 2018, azt meg is kell érni! (2015.12.27. 11:25) Láncreakció
  • mscee reload: Gabesz. Kampec dolóresz. (2015.08.03. 15:05) Viktor's Secret
  • Levente Lehoczky: Ahogy itt elolvasgatom a hozzászólásaitokat, egyikőtök sincs a helyzet magaslatán, már ami fejlett... (2014.06.11. 15:35) Békemenet light
  • Edit Elekes: Nagyon jó ez az oldal... A többi bejegyzés is érdekes, így egészen más megvilágításba került minde... (2014.05.05. 10:00) Férfias Játékok

Kedvenc Blogjaim

Feedek

Korrekció

08.szabogabor 2014.03.06. 05:02

Kijött a Medián új közvéleménykutatása, mely a TÁRKI-t önmagában is helyrerakja, de az adatai okot adhatnak azért az aggodalomra. Ne adjanak. Elmondom miért.

Az egészséges aggodalom jó dolog, motivál a még jobb teljesítményre. De figyelembe véve a kampánypszichózist, amely minden jó és rossz hírre fokozott reakciókra késztet, nem árt némi elemzés arról, hogy az adatsor mit jelent, és mit nem.

Kezdjük magával a Mediánnal. Én Őket tartom a legkorrektebb cégnek, Náluk észlelem legkevésbé az idők folyamán, hogy bármely politikai sugalmazásra hallgatnának. Az adatsorukat tehát fogadjuk el jószándékúnak és nézzük meg, mi az amiért szándékuk ellenére mégis tévednek.

Kezdjük azokkal a dolgokkal, amik a TÁRKI korábbi sugalmazásait helyrerakják. A legfontosabb: az Összefogás nem gyengül, ellentétben Tárkiék állításával. Ez alapvető különbség, nemdebár. Az LMP nem erősödött, pláne nem a parlamenti küszöb fölé. Itt is kilóg a Tárkiláb. A Fidesz gyengül. Nahát, mintha Tárkiék nem ezt állították volna. Az egyetlen olyan pont, ahol van egyáltalán hasonlóság a két kutatás között, az a Jobbik erősödése. Itt is persze az induló értékekhez képest csekélyebb az erősödés, mint a Tárkinál, és ez mindjárt helyre is rakja az Ő adataik általam is elmondott matematikai lehetetlenségét, de rendben: a Jobbik erősödését, mint trendet fogadjuk el. De erre majd még visszatérünk.

Egy fontos dolgot még elöljáróban elmondok: önmagában egy közvéleménykutatást soha nem szabad tényként elfogadni, még akkor sem, ha egyébként az azt készítő cég objektivitásában hiszünk. Az egy adatsor, amit a többi rendelkezésre álló ismerettel együtt lehet csak értelmezni. Különböző társadalmi alaphelyzetekben ugyanis ugyanaz a mérési módszertan teljesen eltérő eredményeket hoz.

Mondok egy példát, amiből érthetővé válik, mire is gondolok. A közvéleménykutatás leginkább a horgászathoz hasonlít. Elkapunk embereket az utcán, és megkérdezzük Őket erről-amarról. Tisztára, mint a belógatott horog a nem átlátszó vízben. És amit semelyik közvéleménykutató nem szerepeltet soha az adatai között, az épp a leglényegesebb: hány ponty is úszott el a horogra fűzött kukoricánk mellett, mire egy hajlandó volt ráharapni?

Ezt egyébként maguk a közvéleménykutatók is elismerik. Egyre nehezebb a kellő számú választ kicsiholni az emberekből, egyre több embert kell ahhoz megállítani, hogy valaki hajlandó legyen végre válaszolni. Persze, van aki nem azért hallgat és megy tovább, mert félne, hanem csak siet. De nem a sietős emberek számának, hanem a valós preferenciájukat megmondani nem akarók számának folyamatos növekményét érzékelhetjük.

Szóval a leglényegesebb adat pont hiányzik: hány ponty nem akar egyáltalán rákapni a kukoricára? Hány embert kellett ahhoz megszólítaniuk, hogy az 1200 válaszadó összejöjjön? Merthát ha 1500 emberből volt hajlandó 1200 színt vallani, az egy tiszta dolog: az nem tükröz félelmet. 300 embernek más dolga volt, a többi 1200 meg válaszolt. Ilyen esetben az eredmény elfogadható valósnak. Csakhát mi van akkor, ha 5000, vagy még több embert kellett megállítani ahhoz, hogy 1200 hajlandó legyen válaszolni? Itt is ugyanannyi volt a sietős, 300 ember, de mi van a másik 3500 emberrel, aki nem akarja megmondani, mit is tervez majd a választáson?

Szóval ez ám itt az ordas méretű bibi. Hogy pont egy olyan országban, mint a miénk, ahol bizony rengetegen megtapasztalták, hogy nem fideszesnek lenni, az könnyen járhat az egzisztencia megrendülésével, szóval pont egy ilyen országban nem kell azon sokat filóznunk, miért is nem hajlandóak válaszolni egy közvéleménykutatónak. Mert félnek, és mert titokban tartják, mit is fognak tenni éles helyztben.

Így aztán nagyjából az a helyzet, hogy 1200 olyan ember véleményét tudjuk, aki hajlandó megállni válaszolni a kérdésekre. Egy fideszes ezt könnyen megteheti, nincs vesztenivalója. A bátrabb ellenzéki is megteszi: szarik a retorzióra, akár elvi alapon, akár azért, mert olyan helyen dolgozik, ahová nem ér el a fideszes mancs. Szóval az e helyzet, hogy jelen politikai helyzetben semilyen közvéleménykutatás nem alkalmas még csak közelítő mérésre sem. Visszatérve a pontyos-horgászós példához. Meg tudjuk mondani, hogy a halak hány százaléka kapott rá a kukoricára, mennyien kedvelték a gilisztát, a paprikáskenyér kedvelőiről is szerezhetünk információt. Ám azt sosem fogjuk megtudni így, hogy hány ponty van a vízben. Így aztán azt sem tudjuk meg, hogy ha nem volna a csali végén horog, akkor hányan és mit ennének a finomságokból. Merthát népünk többsége egzisztenciaféltésből a kérdezőbiztosban a horgot látja, amire fájdalmasan föl lehet akadni, és ezért lemond a kukoricáról.

Ha majd mutatnak egy olyan adatot, hogy hány megállítottból jött ki az 1200 válaszadó, akkor újra elgondolkodhatunk, hogy mennyire vetíthető ki egy kutatási eredmény a társadalom egészére. Addig meg semmit nem jelent, de tényleg az égvilágon semmit. Ha 5000 emberből csak 1200 hajlandó válaszolni, akkor az azt jelenti, hogy a társadalom 80%-a titkolja a választási szándékát. Éshát ez a rettenetes tömegnyi titkolózó, ez aligha fideszes ám. Ha az lenne, nem igazán titkolózna.

Remélem érthető voltam, de azért mégegyszer rövidítve összefoglalom az eddigieket. Van olyan közvéleménykutató, amelyik tudatosan ferdít. Mint a TÁRKI, a Századvég, vagy a Nézőpont. Van olyan, amelyik tisztességesen mér, de nem létezik olyan módszertan, amivel hiteles, a társadalom egészére kivetíthető összképet tudna adni. Ilyen a Medián.

Közben eszembe jutott mégegy jó példa a mérési lehetetlenségre. Meg akarjuk tudni, hogy egy 20 lakásos társasházban milyen kaják lesznek a vasárnapi ebédnél. Bemegyünk a házba. Mindenhová becsöngetünk. 10-en elhajtanak minket a búsba, hárman azt mondják, hogy nem főznek, ketten nem hajladók megmondani mit kevergetnek a fazékban, öt család beenged és megmutatja a kondért. Két bableves, két rántott csirke, egy rakottkrumpli. Mi szépen kijövünk a házból és rögzítjük az eredményt. Megállapítjuk, hogy a ház 30%-a nem vesz részt a főzésben, 20%-a bizonytalan, és a biztos főzők között 20-20% a bablevi és a csirke, 10% a rakottkrumpli. és elmondjuk szépen, hogy a magyar társadalomban ilyenek a vasárnapi ebédelési szokások.

Tisztelettel: lófaszt. A ház felének szokásairól semmit sem tudtunk meg. De az égvilágon semmit. Na, így vagyunk ezzel a közkutiknál is, egy félős országban. Dunsztunk nincs a valóságról, csak arról, hogy akik hajlandók válaszolni, azok mit válaszolnak. De soha nem tudjuk meg ily módon, hogy a társadalom döntő többsége miért is nem hajlandó válaszolni egyáltalán. Ugyanis mivel nem hajlandóak válaszolni, ezért aztán azt sem tudjuk meg miért is nem hajlandóak válaszolni. Ördögi kör ez, és ebben az ördögi körben vergődnek még a legtisztességesebb közvéleménykutatók is.

Najó, mielőtt doktori disszertációvá válik a cikk, vissza a fősodorba. Újra csak azt mondom, 15 évnyi kampányfőnöki tapasztalattal a hátam mögött: a legjobb mérés a saját tapasztalat. Tele vannak a termek? Tele. Jobban tele vannak, mint vártuk? Jobban. Sokan vannak a standoknál? Igen, sokan vannak. Többen, mint a Fidesznél? Igen, többen. Elutasító az emberek többsége az Összefogással szemben? Nem, sőt, kifejezetten fogékony. Ez a valóság, egy félős országban ennek kell hinni, ebből kell kiindulni, nem másból.

Néhány dolog még fontos, bár kezd hosszú lenni a cikk. De mindegy, ez akkor is fontos mondanivaló, végigírom, remélem végig is olvassák. Szóval, ahogy korábban ígértem: vissza a Jobbik növekvő népszerűségére. Választási szempontból ez perpillanat nekünk édesmindegy. Nincs ugyanis lőközelben az Összefogáshoz, így az egyéni körzetek sorsába nem szól bele. Egyfordulós választásnál az nyer, akié a legtöbb szavazat. Ha lehet nyerni egy körzetben 25%-al, mert a többi 75%-nyi szavazat úgy oszlik szét a többi jelölt között, hogy mindegyik a mi 25%-unk alatt marad, akkor miénk a mandátum, a többi jelölt meg megy a levesbe. Épp ez történt egyébként az elmúlt év novemberében Fóton. 25%-al tudtunk nyerni, mert a többiek szétszedték a jobbos szavazókat 3 egyenlő részre, és mind a három egyenként 20% volt, így aztán nekünk állt a zászló. Szóval a Jobbik még erősödhet is nyugodtan, az nem befolyásolja az esélyeinket. Sőt, ha a Fidesz rovására erősödik, az meg egyenesen a mi nyerésünket teszi valószínűbbé.

Hamár Fót, akkor kanyarodjunk ebbe is bele mélyebben. Hogy mi volt novemberben, azt már leírtam. De ami most volt, és amit a kevéssé hozzáértők súlyos vereségként éltek meg, az valójában parlamenti választási szempontból egy győzelem volt. Most ugyanis úgy ért el 50%-ot a győztes Fideszes jelölt, hogy nem volt Jobbikos vele szemben. És így együtt kaptak 50%-ot, míg az Összefogás jelöltje 42-t.

Persze egy helyi választás nyilván nem teljesen tükrözi az országos adatokat, de arra azért alkalmas, hogy épp Fót példáján megmutassuk: a Medián adatsorai sem a valóságot tükrözik. Adjuk Össze a Medián Fideszes meg Jobbikos biztos szavazóit: 49%+18%. Ez pedig 67%. Ennyit kellett volna kapniuk, ha helyes a Medián fölmérése. Ehhez képest 50-et kaptak. Óriási különbség. Nekünk ugyancsak a Medián szerint 30%-ot kellett volna kapnunk. De 42%-ot kaptunk. Na, akkor ennyit a közvéleménykutatások pontosságáról. De még menjünk ezzel a Fóttal kicsit tovább. Tudjuk azt, hogy a Fidesz meg a Jobbik együtt 50%-ot kapott. A Medián által mért egymáshoz viszonyított arányukkal akkor ezt most osszuk el - Fidesz 5, Jobbik 2 -, amit kapunk az ennyi: az 50%-ból Fidesz szavazó volt 37%, Jobbik szavazó volt 13%. Ha ez egy egyfordulós parlamenti választás lett volna, akkor itt biz mi nyerünk 42-37-re a Fidesz ellen, és miénk a mandátum. Hopppp.

További tények. A mérést február 25-én zárták le. Magyarul a Krími orosz invázió és Orbán sunyítása előtt. Ezek negatív hatása a Fideszre még nem szerepel a mérésben, pedighát aligha hagyták változatlanul a pártpreferenciákat. Friss volt még akkor a Simon Ügy, az Őszödözésnek még csak a Fidesznyik verziójánál tartottunk, igazából az azóta kiderült dolgok, és az Összefogás ellenoffenzívája még nem szerepel a módosító hatások között.

Na, ez már tényleg nagyon hosszú lesz lassan, úgyhogy itt leállok. Összességében azt gondolom, nincs teendőnk a Medián fölméréssel. Valós képet a módszertan lehetetlensége miatt nem ad, mindösszesen annyi a fontos belőle, hogy a TÁRKI adatait szétlőtte. Szóval mindenki higgyen a saját szemének, és semmi másnak. És csak gyerünk tovább. Menni, menni és menni, nincs más teendőnk.

És végül nyerni.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jovaros.blog.hu/api/trackback/id/tr615845607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terlasz 2014.03.06. 05:41:53

Jól beszélsz Gábor! Ránk fér a lelkesítés. Hajrá Összefogás!

L. Alex mondom a magamét 2014.03.06. 06:04:37

Szervusz Gábor!

Nagyon klasszul összefoglaltad, levezetted, természetesen meg is osztom. Egyetlen félelmem van a cikkeddel kapcsolatban, ez pedig a mérete. :-)
Valahogy ezt jelszó szintre kellene lehozni, a "négy láb jó, két láb rossz!" tökéletes lenne, de már foglalt.
Osztom

8kerseg 2014.03.06. 09:07:19

Lelkesítésnek tényleg jó, bár szakmailag értékelhetetlen, de most tényleg nem ez a lényeg :)

08.szabogabor 2014.03.06. 09:29:42

@8kerseg: Ehhez a szakmához Te aztán tényleg nem értesz semmit, mindketten tudjuk. Elég visszanézni eddigi kritikáidat, meg hozzászólásaidat, legutóbb épp külpoitikában osztottad volna az észt, ha mostanra nem derült volna ki, hogy percpontossággal jött be az amit előre jeleztem. Ott is szakmáztál egyet, és belefürödtél a pöcegödörbe rendesen. Letusoltad azt már, hogy megint szakértesz egyet? Sokkal szerényebben. Van rá okod. :)

libsibolsika 2014.03.06. 09:38:32

Én nehezen tudom értelmezni az írást, mert érzelmileg szeretném ha igaz lenne, de mivel én a gazdasági életben is dolgozok ezen cégek adatsoraival már szkeptikus vagyok.
Egy közvéleménykutaó cég nem csak negyévente dolgozik mikor választás van mert különben felkopna az álluk. A választás egy remek alkalom arra, hogy beárazzák magukat ugyanis annak a cégnek a méréseit tudják elfogadni hitelesként amelyiknek a legközelebb áll az előrejelzése a választáskor hitelesen megmért eredményhez.
Én azt is elfogadom, hogy ilyenkor kisérleteznek, új módszereket tesztelnek. Idáig 10%-on belül volt a hibahatáruk. Nem tudom elképzelni, hogy ez most másképp lenne.
Persze nekem is jó lenne hinni abban, hgy a nácik nem nőttek, az összefogás nőtt és a fidesz meg inkább csökken mint stagnál, de most az előrejelzéshez nincs más eszköz mint a közvéleménykutatók.

8kerseg 2014.03.06. 09:42:08

@08.szabogabor: Kétségbe vonni a közvélemény kutatást mint tudományt lehet, csak értelmetlen. De mint mondottam most nem a racionális érvek időszaka jött el. Majd április 7-én összehasonlíthatod a végeredményt a megjósoltakkal.

8kerseg 2014.03.06. 09:44:57

@libsibolsika: Abszolúte egyetértek veled. Olyan nagy a két tábor közötti különbség, hogy az még nagy mellélövés esetén sem jelentene semmit. Persze van még egy hónap bármi lehetséges. Bár én szkeptikus vagyok. Szinte nem is érzékelem a kampányt (mondjuk egyik félét sem), sem az utcán (eltekintve a plakátoktól), sem máshol.

8kerseg 2014.03.06. 09:59:17

@08.szabogabor: Feri haverod a 20. a politikusi népszerűségi listán...khm.

libsibolsika 2014.03.06. 10:30:12

@8kerseg: Én meg elég erősen érzékelem a kampányt! Lépten nyomon utcafórumkba ütközök, tele vannak a hirdetési felületek, buszok, villamosok, tele a facebook, TV, telefonos kitelefonálási akciók, ...
És még hol vagyunk a csúcstól ami a választás előtti két hét lesz!

Pendre 2014.03.06. 10:37:18

Logikus és jó írás! Nagy meglepetés lesz itt, nagyobb, mint 2002-ben volt.

08.szabogabor 2014.03.06. 11:28:35

@Pendre: Kezdem én is azt gondolni...

1ügyű 2014.03.06. 16:47:34

Az első képhez nincs is mit hozzáfűzni. ;)

08.szabogabor 2014.03.06. 17:16:21

@1ügyű: És mindenhol ezt látom, és már nemcsak a Ferire. Ilyet még 2002-ben sem láttam.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2014.03.06. 17:56:55

Hello! Szerintem a mai bejegyzésben zeketaz adatokat kerested:
"A rejtőzködő szavazókról azt mondta, hogy míg négy évvel ezelőtt 2500-3000 ember felkeresésére volt szükség, hogy legalább ezren válaszoljanak, ma 4000-4500 embert kell megkeresniük, de ugyanez a helyzet a telefonos kutatásnál is, 5-6 ezer felhívottból válaszol ezer, míg korábban 3,5-4 ezerből válaszoltak ezren."

(Forrás:
www.origo.hu/itthon/20140306-kozvelemeny-kutatok-a-valasztasi-eselyekrol.html )

08.szabogabor 2014.03.06. 18:08:43

@A rokkant is ember: Erről szól az új posztom, mert innentől vicc az egész. Csak ezt elmondják egy konferencián, csakhogy nem írják bele a közzétett eredménybe.

1ügyű 2014.03.06. 19:33:03

Közvélemény kutatás nélkül is megmondom, hogy soha annyian nem hazudták azt, hogy a Fideszt támogatják, mint most. ;)
Rengeteg ismerősöm van, akiket ha felhívnak, azonnal azt rávágják, hogy a Fideszt támogatják és közben nem.
Nekem senki se akarja bemagyarázni, hogy annyi Fideszes van mint 2010-ben.
A jobbik sem fog annyit szerezni, mint 2010-ben.
Elmondhatom, hogy láttam ma egy Fidesz standot, ahol csak egy narancsos srác csak a felhőket nézte, míg a széken ülő narancsos lány meg a körmét reszelte. Az emberek meg oda se bagóztak rájuk. :)
süti beállítások módosítása