HTML

JóVáros Blog

Nyomor, drog, prostik, kilátástalanság. Sokezer jobb sorsra érdemes ember otthona. Hírhedt, vagy épp a háttérben sunyító ifjú pártkatonák irányítása alatt. Tehetségtelenek, gátlástalanok, korruptak, hazugok. Nem az egyik, vagy a másik párt színeiben. Mert mindannyian benne vannak. Mutyiország mutyivárosának megélhetési zsúrfiúi. Hozzánk sodorta össze a szemetet a szél. Ide porszívó kell. Ipari méretű. Mert elég belőlük.

Friss topikok

  • azapali: Egy nemzet,Nagy Imre,'56 meggyalázása,egy színészkedő képmutató éltal ! (2016.06.07. 00:16) Ruszkik haza!
  • Apa5406: 2018, azt meg is kell érni! (2015.12.27. 11:25) Láncreakció
  • mscee reload: Gabesz. Kampec dolóresz. (2015.08.03. 15:05) Viktor's Secret
  • Levente Lehoczky: Ahogy itt elolvasgatom a hozzászólásaitokat, egyikőtök sincs a helyzet magaslatán, már ami fejlett... (2014.06.11. 15:35) Békemenet light
  • Edit Elekes: Nagyon jó ez az oldal... A többi bejegyzés is érdekes, így egészen más megvilágításba került minde... (2014.05.05. 10:00) Férfias Játékok

Kedvenc Blogjaim

Feedek

Nem vagy a szolgája

08.szabogabor 2014.03.02. 06:35

Parancsolj, foglalj helyet. Beszélgessünk kicsit Ukrajnáról. Tegyünk most félre minden más témát, oké? Úgysem értünk egyet semmiben, Te Fideszes vagy én meg ellenzéki, ne erőltessük se a rezsicsökkentést, se Őszödöt. De még Paksot se. Ne vesszünk össze az elején, csak beszélgessünk.

Tulajdonképpen az érdekelne, hogy mit gondolsz Te erről az egész Ukrán-Orosz Dologról. Játsszunk nyílt kártyákkal, kezdem én, hátha így belelendülünk egy valódi eszmecserébe. Szóval én azt gondolom, hogy én most ukrán vagyok. Épp most veszem vissza az önrendelkezésemet nagyjából 300 év orosz talpalattvalóságból. Szerintem nekünk, ukránoknak jogunk van szabadnak lenni. És ha azt kivívtuk, akkor meg is védeni a szabadságunkat. Na, ez az én álláspontom, Te jössz.

Hallgatsz. Oké, megértem. Nyugi, bár a beszélgetésünket megírom, de a nevedet nem írom ki. Tudom hogy működik ez Nálatok. Najó próbálok segíteni, hogy ebből beszélgetés legyen. Nyílj meg egy kicsit. Itt most nincsenk a többiek, nem kell kórusban ismételgetni semmit. Csak mi vagyunk ketten, titokban. A saját véleményedet mondd el. Vagy méginkább az érzéseidet.

Ne, légyszi ne reszicsökkentsél most nekem. Erről a szintről ugorjunk. Ha én nem agymosottazok, Te se rezsicsökkents. Maradjunk a témánál: Ukrajna. És őszintén. Tudod, az oroszok már mozgósítanak, és mennek befelé a Krímbe. Hívásra persze, mert 56-ban nálunk is csak hívásra mentek, mert Ők olyan fain, őszinte srácok, hogy anélkül meg se mozdulnának. Nálunk Kádár tette meg ezt a szívességet Nekik, Ukrajnában meg az oroszajkú ukrán közösség.

Na, bocs, nem gúnyolódom, tényleg érdekel, hogy mit gondolsz. De továbbra is hallgatsz, úgyhogy akkor kérdezek. Ha holnap Ukrajna segítséget kérne tőlünk, magyaroktól, mit tennél? Itt vagyunk a szomszédban, mi vagyunk a legközelebb hozzájuk. Meg van ott egy rakás nemzettársunk is Kárpátalján. És az ukránok segítséget kérnének. Nem olyan elméleti kérdés ám ez, akár holnap megtörténhet. Vagy  már ma.

Vinnél konzerveket, meleg takarót, bármit adományként? Mennél segíteni pakolni a nagykövetségükhöz, hogy a szállítmányok minél gyorsabban elindulhassanak? Igen? Tökjó, klassz srác vagy. Én is ezt tenném, látod, találtunk egy közös pontot máris. Szóval ilyen módon segítenél Nekik Te is. De akkor menjünk kicsit tovább.

Mi lesz, ha katonai segítséget kérnek? Nem tőlünk direktbe persze, hanem a NATO-tól? Ez se elméleti kérdés, perceken belül megtörténhet ez is. És mi NATO-tagok vagyunk. Én még voltam katona, hadnagyként szereltem le, nyilván egy szükséghelyzetben behívható vagyok bármikor. Mondjuk nem is biztos, hogy be kéne hívniuk, lehet az ilyesmit önkéntesen is. Amerika a második világháborúban így csinálta.

Najó, nem provokállak Amerikával, maradjunk Ukrajnánál, igazad van. Szóval ha kérik a NATO-t beavatkozásra, és a NATO pedig magyar csapatokat is be akar vetni, akkor azt támogatnád? Nem, a hadseregünk az tényleg nem egy nagy szám, bár egykét speciális alakulatunk azért elég jó. De nem hiszem, hogy azért vinne minket is a NATO magával, hogy megnyerjük a csatát, hanem inkább azért, hogy látszódjék, sok nemzet áll ki Ukrajnáért.

Értem, ez is oké. Szóval akkor egyetértesz azzal, hogyha a NATO szól, akkor mennünk kell. Egész értelmes beszélgetést folytatunk, Te is úgy látod? De van itt még egy nehéz kérdés. Mivan, ha a Viktor, a miénk, akit támogatsz és akire szavazol majd újfent, nem járul hozzá, hogy a magyar katonák bemenjenek a NATO kötelék részeként Ukrajnába?

Na, ne ugrálj már, ülj vissza légyszi, tényleg kíváncsi vagyok a véleményedre. Itt nem lát minket senki, nyugodtan lehetsz őszinte. Itt most két ember beszélget, nem két ellenoldali tábor két támogatója. Na, rendben, akkor folytathatjuk. Szóval mit éreznél, ha Viktor megtagadná a NATO kérését? Aha, az nem lenne jó döntés. Látod, ez már a harmadik dolog egy órán belül, amiben egyetértünk. Nem reménytelen ez a beszélgetés, úgy tűnik.

Próbáljunk akkor kicsit még tovább menni. Csak egy elméleti kérdés. Mondjuk a Miénkviktor azt válaszolja a NATO-nak, hogy ezt Neki meg kell kérdeznie a Magyar Néptől, mert mi itt vagyunk a szomszédban. És mondjuk kiír egy népszavazást. Gyorsba, parlamenti döntéssel, nem nagy ügy, alkotmányozó tempóban le lehet azt percek alatt is zavarni.

Jó, igazad van, ez most pikírt megjegyzés volt, bocs. Csak nem bírtam megállni, de rendben, vettem a kritikát. De akkor vissza a lényegre. Kiír a Fidesz egy népszavazást. Hogy maradjunk-e a NATO-ban. Merthát csak ezt a kérdést lehet föltenni, ha ugyanis nem tesszük meg szövetségesi kötelességünket, akkor amúgyis kizárnak bennünket. Oké, gondolkodj, addig azért hadd mondjak dolgokat.

Tudom, hogy a gondolkodásodban egy hangsúlyos elem a nyugatellenesség. Bár azt gondolom, ezt inkább belédsúlykolják nap mint nap, de attól még van. Tudom, hogy most kötelező oroszbarátnak lennetek. De ez ittmost nem Nyugat és Kelet kérdése, hanem Ukrajna kérdése. Hogy kinek van igaza. Az Ukránoknak, vagy az Oroszoknak?

Jó, igen, igazad van, erre már korábban válaszoltál. Az ukránoknak, igen valóban mondtad, egyet is értettünk. De most az a helyzet, hogy a Nyugat gondolja ugyanezt. Itt most nem multikról, meg bankokról, meg fenetudja miről van szó, hanem egy konkrét erkölcsi kérdésről. Hogy vajon tőlünk kicsit keletre holnap mi lesz. Nagyon kelet, vagy kicsit nyugat?

Értsd meg, nem tudjuk úgy támogatni az Ukránokat, hogy közben az oroszokkal is haverkodunk. Ez nem megy. Ez egy kétkulacsos politika, aminek könnyen az lehet a vége, hogy egyedül maradunk. Ha most az ukránokat hagyjuk eltiporni, akkor az Oroszok itt lesznek a szomszédban.

És emlékszel, mennyien gondolták és mondták, hogy 56-ban, mikor mi küzdöttünk az oroszoktól való elszakadásunkért, a Nyugat cserbenhagyott bennünket? Mennyien várták akkor, és reménykedtek, hogy érkeznek az amerikai ejtőernyősök Budapestre? És valóban nem jöttek. És akkor azért haragudtunk a Nyugatra, hogy nem védett meg bennünket.

De itt most mi vagyunk a Nyugat. Most Tőlünk várnak segítséget. Megtehetjük azt mi, akik 56-ot Nemzeti Ünnepünkként tiszteljük, hogy nem állunk azonnal az ukránok mellé? Kösz, ez szép volt. Szóval meg kell tennünk. Te is Ukrán vagy. Ennek örülök.

De maradt ám még egy nyitott kérdésünk. Tudod, a népszavazós. A NATO kilépésről Ukrajnával kapcsolatban. Te mire szavaznál? Hogy maradjunk? Hát tudod, nem mondtam, hogy agymosott vagy, de bevallom, gondoltam azért. Jó, persze, Te meg engem minimum kozmopolitának tartasz, bár nyilván ezt rövidebb szóval gondolod. De most mégis ugyanazt a nyelvet beszéljük. Mindketten Ukránok vagyunk.

Egy utolsót hadd kérdezzek Tőled, és aztán menjünk a dolgunkra. Hogy élnéd azt meg, hogy a szavazatoddal Miénkviktor akaratával kerülnél szembe? Értem. Nem vagy a szolgája. Hát köszönöm, hogy beszélgettünk. Egy dologra még megkérnélek. Jegyezd meg ezt a mondatot, amit olyan büszkén mondtál.

Nem vagy a szolgája.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jovaros.blog.hu/api/trackback/id/tr535839091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sverde 2014.03.02. 07:12:42

Szolgája- Nemszolgája.. Ki nem szarja most le Kocsist. Remélem el sem jut eddig a szintig ez a probléma. A NATO és Putyin feladata, hogy sürgősen, diplomáciával megoldják. Semmi bajom az ukránokkal, de nem szeretném, ha miattuk kellene egy nagyhatalmi fegyveres erőfitogtatást megélnem.

08.szabogabor 2014.03.02. 07:16:06

@sverde: Ezen már túlléptünk...

zuluzulu7 2014.03.02. 07:28:40

Köpönyeg forgatók!!!

sverde 2014.03.02. 12:33:47

@08.szabogabor: nem.. nem léptünk még túl rajta. Akkor lesz ez így, ha valóban orosz beavatkozásra történik egy NATO válasz. És nem szeretném, ha ez eddig eljutna.
Az okos, a más kárán tanul. Orbánnak már ennyi is elég kéne legyen, hogy lássa ( ha a múlt nem volt elég!!), hogyan tartja meg egy orosz az adott szavát.

sverde 2014.03.02. 15:08:54

Egyébként pedig egyik kutya, másik eb.. erőszakos, arrogáns nép mindkettő. Az ukránok első lépése is a nyelvtörvény volt. Ha nagyobb hatalmuk lenne, ők sanyargatnának, uralnának másokat. Ha pedig igaz, hogy szélsőségesek megfékezhetetlenül, radikális eszmékkel próbálják a forradalom nevében akaratukat érvényesíteni (egyébként erről mély hallgatás van az új ukrán kormány részéről, holott már a forradalom napjaiban is volt róla hír), jogos az oroszok lakta ukrajnai területek félelme . De ezt játsszák le maguk, a határaikon belül, saját altestrésziket lógatva a csalánba.. Menjenek ENSZ megfigyelők, ellenőrizzenek. Te meg ne akarj Eduardo Rózsa Florest játszani.. ha ennyi energiád van katonásdid játszani, menj le egy vidéki tanyára kapálni, lótrágyát lapátolni vagy tüzifát hasogatni.. Az átlag nép nem akar háborút! Hát ne szítsd a hangulatot! Politikusnak mindig, minden időben a diplomáciát és a megoldást kell keresnie a béke érdekében.

08.szabogabor 2014.03.02. 19:24:20

@sverde: Politikusnak egyértelmú esetben nem a diplomáciát és a békét kell keresni, mert az ilyen opportunizmusból nőhetett ki többek közt Hitler...

sverde 2014.03.02. 20:21:15

@08.szabogabor: hanem akkor mit kell keresni?

08.szabogabor 2014.03.02. 21:19:44

@sverde: Az erkölcsileg helyes utat.

sverde 2014.03.02. 21:38:40

Amit remélhetőleg az ENSZ mihamarabb kijelöl majd.

libsibolsika 2014.03.02. 21:43:49

@08.szabogabor: Ha hadnagyként szereltél le akkor nem is voltál igazi katona! Hadnagyként a rigók szereltek le, akiknek csak egy kis pihi volt a suli után a katonásdi.

08.szabogabor 2014.03.02. 21:52:02

@libsibolsika: Tényleg bele akarsz ebbe menni? ;)

sverde 2014.03.02. 22:00:24

@08.szabogabor: a többi négy dolga, hogy olyan megoldást találjon, amit nem lehet megvétózni.

sverde 2014.03.02. 22:47:08

@08.szabogabor: Érveket. Nem jelzőket. :)

08.szabogabor 2014.03.02. 22:53:51

@sverde: Ma csak jelzőim vannak :)

medvedisznóember 2014.03.03. 00:33:04

@08.szabogabor: Látom, sikerült magadévá tenned és tovább aljasítanod a gyurcsányi retorikát, Szabókám. Nem baj, most kaptatok egy csontot, rágcsáljátok csak, szopogassátok a velőt szorgalmasan. Az ötvenhatozást viszont végre kivonhatnád a kampánytematizálásból, egyrészt mert nem áll jól, másrészt mivel egy ordas nagy bullshit.
Biztos tudod, hogy a Krímet Hruscsov elvtárs ajándékozta az ukrán szovjet tagköztársaságnak az ötvenes években. Biztos tudod azt is, hogy ott és a keleti országrészben a lakosság többsége színorosz, de legalábbis orosznak tartja az anyanyelvét. Talán valahol hallottad már, hogy "nyelvében él a nemzet", bár te nyilván a "nép" szót használnád.
Mégis honnan jön akkor ez az elcseszett párhuzam '56-al? A kriptakommunista, rákosista ávéhás fírgeken kívül ki volt az, aki hájpolta itt a ruszki intervenciót?
Ha kijózanodtál és kiengeded a kampánygőzt, belepislanthatnál Huntingtonba. Egy turbóliberónak persze kurva nehéz olvasmány, ezért segítek picit az ide vonatkozó résszel:

"Valószínűbb lehetőség az, hogy Ukrajna két külön entitássá válik szét kulturális határa mentén, melyek közül a keleti egyesül Oroszországgal. A szétválás kérdése először a Krímmel kapcsolatban merült fel.(...) Egy csonka, görög katolikus szertartásrendű és nyugatorientált Ukrajna léte azonban csak akkor lehetséges, ha erős és hatékony nyugati támogatást kap. Ilyen támogatás azonban csak akkor érkezhet, ha a Nyugat és Oroszország közötti kapcsolatok újra nagyon megromlanának, és hidegháborúra emlékeztető helyzet adódnék elő. (...) Arra a lehetőségre figyelünk fel, hogy Ukrajna esetleg kettészakad, és azt jósolhatjuk, hogy ez a különválás a kulturális tényezők ismeretében erőszakosabb lehet, mint Csehszlovákiáé volt, de közel sem lesz olyan véres, mint amilyennek Jugoszlávia széthullása bizonyult. "

08.szabogabor 2014.03.03. 00:43:37

@medvedisznóember: Igen én is azt érzem, hogy erre a témára már nem lesztek képesek rövid kamuzásokat adni. Kifejtésben meg soha nem voltatok jók.

sztd 2014.03.03. 00:48:34

Most volt időm olvasni a cikket, és persze nekem vasárnap este van, sok mindennel előrébb vagyok, mint te, amikor írtad, amit írtál (annyival viszont nem, hogy nem olvastam a vasárnapi szösszenetet). Elnézést a tegezéstért, életkorból adódóan ez nem automatikus, de így kezdődött a beszélgetés.

Nem volt időm a pártinstrukciókat olvasni úgyhogy rögtönzök az időhúzás kedvéért. Egyébként egyszerre vagyok fidesznyik és jobbiknyik és az agyat is a szomszédtól loptam, hogy válaszolni tudjak. Sietek is, mert vissza kell tenni az agyat a helyére, mielőtt a tulaj észreveszi, hogy elcsentem.

Szóval a kérdés az, hogy ukrán vagyok. Milyen ukrán? Azért kérdezem, mert első körben mégiscsak magyar lennék, és ezért az ukrán nekem nemzetiséget jelent és nem állampolgárságot. Márpedig a Krímben nemzetiségi szempontból nem ilyen egyszerű a helyzet. Visszakérdezek ezért. Mit szólnál, ha Putyin kitalálná, hogy legyen népszavazás Krímben a hovatartozásról? Annál azért nincs demokratikusabb eljárás, és te demokrata vagy ugye? Mondják meg az ott élők, hogy mit akarnak! Még abba is belemenne, hogy a szavazás tisztaságát az ellenőrizze, aki akarja, nézhetik, hogy mindeni elment-e szavazni, nézhetik, hogy mire szavaztak, esetleg még számolhatják is a szavazatokat. Mit szólnál, ha a NATO erre válaszul állítaná fel a csapatait.
Elnézést a beszólásért, csak válasz volt. Nem akartam senkit bántani, csak ugye a lopott aggyal én is tudok ám kérdezni!
Szóval ukrán vagyok. Nem orosz nemzetiségű ukrán állampolgár, hanem ukrán nemzetiségű ukrán állampolgár. Oligarcha legyek? Nekem úgy tűnik, hogy, ha az arany WC-re mind hitelt vesznek fel, akkor elég gyorsan összejöhet egy ukrán katonai beavatkozás fedezete. Nem kell ölni, csak éppen deszantosokat kell (mondjuk 100 ezret) az orosz vonalak mögé helyezni. Az ugye négyszeres túlerő és nekik sem kell lőni ahogy az oroszok sem teszik. Mit is tesz a többi ukrán oligarcha? Gyűlnek már a WC-k?
Vagy egyszerű ukrán vagyok? Orosz vagy ukrán ajkú? A Krím hogyan lett ukrán fennhatóságú? Egy ukrán nemzetiségű pártfőtitkár átíratta a tulajdonjogot ugye? Nem baj, ha ukrán nacionalista vagyok, akkor azt gondolom, hogy az a miénk, papír is van róla, hozzák szépen a csapatokat megvédeni azt ami az enyém!

Maradjunk ott, hogy az ukrán kormányzat kéri, és/vagy a NATO kitalálja, hogy a katonai beavatkozás lesz, mire szeretett vezérünk Viktor kiírja a népszavazást, hogy NATO, vagy nem NATO. Az a kérdés, hogy a Krími demokrácia ellen és a NATO mellett vagy a Krími demokrácia mellett tehát a NATO ellen szavaznék-e?
Nos, mielőtt visszaviszem a lopott agyat, azt válaszolom, hogy azt hiszem, hogy a NATO mellett szavaznék, így a döntésemben több lenne a hatalmi érdekmegnyilvánulás és kevesebb a szomszéd demokratikus fejlődése iránti aggodalom.

medvedisznóember 2014.03.03. 00:51:18

@08.szabogabor: Hát, jól megmondtad. Már megint.
süti beállítások módosítása