HTML

JóVáros Blog

Nyomor, drog, prostik, kilátástalanság. Sokezer jobb sorsra érdemes ember otthona. Hírhedt, vagy épp a háttérben sunyító ifjú pártkatonák irányítása alatt. Tehetségtelenek, gátlástalanok, korruptak, hazugok. Nem az egyik, vagy a másik párt színeiben. Mert mindannyian benne vannak. Mutyiország mutyivárosának megélhetési zsúrfiúi. Hozzánk sodorta össze a szemetet a szél. Ide porszívó kell. Ipari méretű. Mert elég belőlük.

Friss topikok

  • azapali: Egy nemzet,Nagy Imre,'56 meggyalázása,egy színészkedő képmutató éltal ! (2016.06.07. 00:16) Ruszkik haza!
  • Apa5406: 2018, azt meg is kell érni! (2015.12.27. 11:25) Láncreakció
  • mscee reload: Gabesz. Kampec dolóresz. (2015.08.03. 15:05) Viktor's Secret
  • Levente Lehoczky: Ahogy itt elolvasgatom a hozzászólásaitokat, egyikőtök sincs a helyzet magaslatán, már ami fejlett... (2014.06.11. 15:35) Békemenet light
  • Edit Elekes: Nagyon jó ez az oldal... A többi bejegyzés is érdekes, így egészen más megvilágításba került minde... (2014.05.05. 10:00) Férfias Játékok

Kedvenc Blogjaim

Feedek

Csapda

08.szabogabor 2014.01.07. 05:31

Lett volna épp alapom tegnap kommentálni az Atygordon Páros tárgyalási ajánlatát, de inkább megvártam, amíg mindenki utólag elmondja, amit nem mondott meg előre. Négy hónapja csak igen kevesen voltunk, akik mostanra egy ilyen végkifejletet jósoltak, akkori írásaimban még a várható időpont tekintetében sem tévedtem.


Szóval én valóban megmondtam, hogy ez lesz. Előre. Akkor, mikor a DK 1%-on állt és épp kidobták. És akkor nagy volt ám a csend a sok elemző értelmiséginél, vagy éppenhogy Gyurcsányt ekézték ezerrel, ábrázolva esélytelenségét és latorságát. És jobb is volt egy napig nem írni erről, mert túl kellett magamat tenni azon a gyomorforgáson, amit a hirtelen érkező utólag okosak ügybuzgalma okoz.

Bocs, hogy a bevezetőben önkaserolok, de egyrészt az igazságérzetemnek tartozom ennyivel, másrészt pedig tudatosítanom kell: DK ügyekben eddig még nem tévedtem. És ez fontos. Nem a személyes sikerélmény miatt, hanem azért, hogy amit most írni fogok, azt ilyen szemmel is tessék elolvasni. Sőt, főleg ilyen szemmel.

Atygordonék tárgyalási fölvetése az utolsó, kétségbeesett kísérletük Gyurcsány és a DK bedarálására. Négy hónapja mozgatnak minden rendelkezésükre álló eszközt ezügyben, és pont fordítva sült el. Pont úgy, ahogy anno előre leírtam. Najó, önbuksisimogatás most leáll.

Ez az ajánlat már a választások utánról szól. Nem, nem a kormányváltásról, mert az ebből már nem lehet. Hanem a következő ciklus ellenzéki dominanciájáról. Nézzük csak a trendeket: Gyurcsány a DK-val egyre erősebb, Együtt fölmorzsolódott, MSZP esni kezd. Ezt az ellenzéki versenyt a Feri már megnyerte, ezt csak egy módon lehet megelőzni: kiegyezni döntetlenben. Magyarul befejezni a versenyt a célvonal előtt, hogy ne derüljön ki, ki szakítja át a célszalagot.

Mert ha kiderül áprilisban, akkor az MSZP és az Együtt megsemmisül. Októberre már az önkormányzati választásokon az ellenzéket a DK fogja dominálni, és az MSZP az SZDSZ sorsára jut. És négy év építkezéssel 2018-ban döntő győzelmet lehet aratni Orbán fölött. Elvszerű politikával, rossz kompromisszumok nélkül.

Értem én, persze, sokan azt gondolják, Orbánéktól mindenképp meg kell szabadulni. De ez olyan vágyálom, aminek egyrészt most nincs politikai racionalitása, másrészt egy rövidtávú célért föláldozza az ország jövőjét, és nem gyengíti, hanem épp megerősíti az Orbánizmust, mert előkészíti az utat a diadalmas és gyors visszatérésükre.

Ha az ellenzéki pártok szavazóit összeadjuk, akkor is kevesebb, mint a Fideszé. És akkor a Jobbikot még nem is számoltuk. Pedig ha kell, akkor a parlamentben simán segíteni fogják Orbánékat, ennek az árát pedig ismét csak mi fogjuk megfizetni, ugyanis további náculás lesz a következménye.

Szóval a tények ám azok, hogy a teljes ballib szavazótábor egyesítve is kevés a kormányváltáshoz. Ezt növelni kéne. Ám ahhoz olyan személy kell Első Emberként, aki képes az inaktív szavazóréteget mobilizálni. Ilyenből meg csak egy van: Gyurcsány. Ha Atygordon tényleg eltökélte volna magát, akkor azzal várnák a Ferit: Te vagy a miniszterelnök-jelöltünk, húzzál bele. No, ez nem valószínű ugyebár.

És innentől kezdve ez egy csapda. Egy trükk, ráadásul könnyen átlátható. Hozzunk külső miniszterelnök-jelöltet, mondják majd. Jó, és akkor? Ki az az ember, aki a semmiből előugorva képes maga mögött egyesíteni az összes ballib párt szavazóbázisát, meg még mozgósítani minimum félmillió embert három hónap alatt? Mert ennyi alsóhangon is kell. Mondom, ne tessenek a Jobbik szereplését és kötődését figyelmen kívül hagyni.

Tán Alföldi Robi lehetne az egyetlen ember, aki képes mozgósítani annyira, mint a Feri, de kevés ahhoz az idő, hogy politikusként is hitelessé váljon. Hogy elhiggyék róla, hogy tényleg miniszterelnök akar lenni, és tényleg akar kormányozni. A politika versenyében nincs más jelölt. Dobálózni majd lehet önképzőköri szinten mindenféle versenyzőkkel, csakhát ha lenne Valaki a Ferin kívül, akkor már rég látnánk. Nincs ilyen. Van a Feri, oszt kész.

Kormányváltani a Ferivel az élen lehet, vagy sehogy. De Feriből az életben nem lesz közös MSZP-Együtt-DK miniszterelnök-jelölt. Ez az egész arra jó, hogy megállítsa a DK folyamatos erősödését, az Atygordon párosnak levegőt adjon a választásokig. A kényszer szülte amorális alkuk viszont mindig, minden esetben rosszul sülnek el. Nagyon rosszul. Hogy mennyire, az akkor derülne ki, mikor Orbán gyors kormánybukás után megdicsőülten visszatérne a hatalomba.

Csakhogy akkor elvesztenénk a Ferit. Ha ugyanis nyer pár szavazattal az ellenzéki együttműködés, akkor a Fidesz ugyan meg lesz verve, de Áder köztelnök Orbánnak ad kormányalakítási megbízást, aki beveszi a Jobbikot koalíciós társnak, rég vágynak már egykét jól fizető minisztériumi helyre. És kopp. Tessenek fölfogni: a Fideszt és a Jobbikot össze kell adni, és náluk kell több szavazatot és parlamenti képviselői helyet szerezni. És annak csak egy lehetséges, bár kis valószínűségű útja van: ha holnaptól mindenki őszintén és egybehangoltan fölsorakozik Gyurcsány mögé. Az meg nem lesz.

Szóval az Atygordon Páros már a vereség okainak elkenésére játszik. Ha beveszik Gyurcsányt, akkor a vereségben is osztozkodni fog. És azonnal megkezdődik az újságíróklubos mantra, hogy lám, Gyurcsány otthon tartotta a szavazókat, azért lett megint Orbáné az ország. És ha eleget mondják, az akkori csalódott ballib közhangulatban lesznek, nem is kevesen, akik majd újra elhiszik ezt a baromságot. És akkor a DK lendülete megtörik, az önkormányzati választásokat is elveszítjük, Feri ismét diszkreditálásra kerül, és annyi a következő négy évnek is.

Nem lesz, aki menetközben utcára vigye a népet, aki képes lenne jövőképet adni, hitet kisugározni, marad viszont helyette az MSZP dominancia, ami újabb és újabb vereségek biztos záloga. És akkor Orbán valóban berendezkedhet élete végéig Magyar Lukasenkónak, és akkor majd tényleg azt csinálhat, amit csak akar. Mert akkor mindahányan rá tetszenek majd jönni, hogy lehet még ennél sokkal rosszabb is. Mert így lesz is.

Aki akar, csodavárjon. Aki akar, lelkendezzen. A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Lehet rajongva nekivezetni a Ferit a falnak, bár ahogy látom, szerencsére a DK közvéleménye már nem alél el egy újabb összefogási trükk hallatán. Addig jó.

Ez csapda. Ez cirkusz. Aszerint kéne hozzáállni. Aljas számítással szemben pedig be kell vetni minden eszközt. Úgy kell csinálni, mintha komolyan lehetne venni az ajánlatot. Ez eddig oké. És ügyesen kifarolni belőle.

Egyetlen olyan út van, ami bizonyítani lesz képes a választások után mindenki számára és nyilvánvalóan, hogy a választás nem Gyurcsány, hanem Atygordon miatt lett elveszítve. Ha Gyurcsány a DK-val tovább erősödik, és a választásokon akár meg is veri az MSZP-t. Ez esetben ugyanis nem adható el a Szegfűs Bértollnokok által, hogy Gyurcsány miatt nem ment el szavazni Atygordonra a Nép.

Minden más esetben a Feri lesz a bűnbak. Ocsmány játék, de le kell játszani. Csak ne tessék komolyan venni. Lemondok arról a kétes kárörömről, hogy majd májusban, a bukta után megírjam: ugye megmondtam. Ha valóban véget akarunk vetni az Orbánizmusnak, akkor egyedül kell indulni a DK-nak. Kinn is vagyok benn is vagyok játszmák nem hitelesek. Történelmi a DK lehetősége és felelőssége egyaránt. Ha most siettek, kapkodtok, vágyálmokat kergettek, pár hónap héjanászért a kormányzati avaron bebetonozzátok az Orbánizmust.

Türelem. Higgadtság. Előrelátás. Építkezés.

Nincs rövidebb út az erdőn át.

25 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://jovaros.blog.hu/api/trackback/id/tr585741997

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csapda 2014.01.08. 11:39:01

Kormányváltani a Ferivel az élen lehet, vagy sehogy. De Feriből az életben nem lesz közös MSZP-Együtt-DK miniszterelnök-jelölt. Ez az egész arra jó, hogy megállítsa a DK folyamatos erősödését.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pupu Blogja 2014.01.07. 09:40:58

Úgy látszik, nem csak én nem hiszek a meséknek...
:)

sverde 2014.01.07. 09:52:39

Micsoda illusztráció! :D Gratulálok.

08.szabogabor 2014.01.07. 09:58:36

@Pupu Blogja: Szia Bloggertárs :))) Te, Bartus meg én voltunk összvissz az a három, aki 4 hónappal ezelőtt leírta mindazt, ami mostanra történt. Gratulálok magunknak, és mindig olvaslak, elég egysrófra jár az agyunk:)

L. Alex mondom a magamét 2014.01.07. 10:21:20

csatlakozom, sajnos hiába tépem én is elég régen a számat, de legalább azt olvasom, más is mondja a magáét, és lám igaza van!

08.szabogabor 2014.01.07. 10:27:51

@Füzesy L. Sándor: Egy Orbán által folyamatosan butított közéletben idő kell, míg az összefüggések elfogadtathatók. Minél többen tesszük, annál jobb :)

sztd 2014.01.07. 10:37:12

Sejtettem, hogy ezen a blogon ez lesz a vélemény. Egyébként annyiban nem értek egyet, hogy ez már csak a da. A csapda csap részét a DK-nak sikerült előkészíteni az összefogás állandó követelésével. Ha a DK kifarol, akkor azt bizonyítja, hogy vele nem lehet együtt működni (egyedül pedig kevés lesz).

A véleményemet úgy általában mára Tuholep blogon leírtam hozzászólásban, fölösleges még egyszer.

Egy dologban viszont szerintem mindenképpen Török Gábornak van igaza, mégpedig abban, hogy az alapvető probléma azzal van, hogy az itt még az ellenerő is csak politikai lehet. Józsefváros, és Magyarország sem lesz jobb hely, ha minden problémát politikusokkal próbál az ember megoldatni.
Nem az a baj, hogy a politikusok profin végzik a dolgukat (nagyjából oldalaktól függetlenül), hanem az, hogy a többiek (szakmai- és civil szervezetek, szakszervezetek stb.) általában nem ezt teszik a közéletben. Persze a bloggazda politikus, szóval ezen a területen nem neki van feladata.

u.i.: és persze gratulálok a korábbi jóslathoz

Andráska8 2014.01.07. 11:50:30

Sunyi szar alakok. :(

Zsuzsanna Heltai 2014.01.07. 13:28:52

BÁRMENNYIRE is szeretnék örülni az összefogásnak, sajnos engem is ugyanezek a gondolatok foglalkoztatnak és az érzések ellenére a józanság ezt a verziót valószínűsíti. Hátha nem kell az újabb 4 évet végigszenvedni, talán magától is megbukik orbán a saját buckáin.

terlasz 2014.01.07. 14:21:33

Remek fejtegetés, köszi Gábor! Az elfuserált forgatókönyvet éppen most írják át az illetékesek. Nem vagyok túl optimista...

08.szabogabor 2014.01.07. 14:39:50

@terlasz: Tudod, lelki szemeim előtt látom Puchlacit meg Szekibácsit aggódva összehajolni, hogy vajon beveszi-e a Feri a trükköt, mert ha nem, akkor nekik annyi...

ambjol 2014.01.07. 17:13:39

Nagyon jó meglátást olvastam.Valahogy én is így képzelem el. Fontos, hogy az ember tisztán lásson, ne hagyja magát félre vezetni! Az szinte száz százalék, hogy Orbánt jelenleg, nem lehet legyőzni! Úgy " bebetonozta" magát, hogy nehéz lesz kimozdítani. Az ellenzék, pedig nagyon gyenge! Szétszórt, fűt-fát beszélnek egymásról. Nincs összetartás, de nem is lehet, mert van akik mást akarnak! Bejutni a Parlamentbe, jó " zsíros" falatokért! Egyedül Gyurcsány Ferenc az, aki változást képes teremteni az emberek életében, de még az idő, nincs itt!

Szent-Királyi István 2014.01.07. 19:14:02

Nagyon nem értek egyet.. elsősorban azzal, hogy az egész már lefutott.. én még bizakodom.. hogy az összefogásra régen várók annak valós hírére elmennek szavazni.. és mivel jóval többen vannak, mint a biztos pártválasztók, meg is fordíthatják a ma a közvélemánykutatásokban megjelenő arányokat.. ui ezek látenciája éppen a mai körülmények miatt nagyon magas.. Az lehet, hogy ebben van egy csapdahelyzet.. csak ez ma legfeljebb összeesküvéselméletnek látszik.. Az sem úgy van, hogy az eddigiekért MA és BG egyformán sáros.. Azt eddig elsősorban MA erőltette. (részletezése hosszú..)Bajnai az összefogás híve volt, csak nem akart kipofázni egy nehezen megkötött megállapodásból.. Sok idő elveszett, de meg kell próbálni.. A Bokros-javaslat az egyetlen igazán elfogadható verzió. (kifejtése megintcsak hosszú). Ki kll próbálni. Nincs más választás.. és nem három, hanem minden demokratikus párt és szervezet részvételével.. Nincs más út.. Ha most OV nyer, aligha ússzuk meg valódi forradalom nélkül (amitől az Isten óvja meg az országot!!)

Tamás Zovits 2014.01.07. 20:11:55

Minden tiszteletem a "már előre megmondtam" kommentek szerzőinek, de:
- Gyurcsány Ferenc személyének minden tisztelete mellett én emlékezem arra, hogy,
- az orbanisztánt megalapozó kétharmad soha, de SOHA nem jött volna el, rémálmunkban se, ha GY F és buktató csapata nem ténykedik oly hatékonyan, ahogyan azt tette
- a baloldali ifjúság szétverése a Zushlág féle pokoljárás legfőbb bűnösei GY F és az őt buktató, avagy támogató szarháziak siserehada
- reálisan GY F és csapata morálisan és politikailag megsemmisült egy olyan könyörtelen és egyáltalán nem sportszerű harcban (ki és kivel harcol? ismerős a képlet? hát csak nem szeretett fide ss vezérünk agymenéséről beszélünk?), melyhez másfajta ember szükségeltetik. És ez a lényeg. MÁS FAJTA EMBER!
- Sokkal jobbnak tartanám Vadai pártfőnök asszony előrerukkolását. Ő, mint nő, és mint demokrata, még talán nem visel annyi keresztet, mint GY F.
- Végül, de nem utolsó sorban: Feltartott kézzel csatába indulni: Öngyilkosság. De ez (még) nem (polgár) háború! Gondolkodjatok értelmesen, nehéz dolog ma magyar demokratának lenni és az is lehet, hogy hálátlan, de valaki(k)nek vállalniuk kell, ha egyszer igazából annak akarjuk hívni ezt a kicsiny, szerethető Magyar hazát.
- Mi a teendő? (A volt nagybecsűt idézve.) Halljátok a nagy vezír hajdani hívó szavát és cselekedjétek kívánságát, csakhogy éppen őellene legyen akképp, azaz mozgósítsátok akit csak tudtok, hozza el mindenki minden hozzátartozóját, barátját, azok barátait és azok családjait, és mindenki mondjon nemet az önkényuralomra, a Balkán felé sodró háborús uszításra, az európai normák megszegőire, a normális emberi élet mindennapi eltipróira, a közös munkánkon élősködő parazita lapostetvekre, alkotmányunk kiherélőire, rokkantjaink és betegeink tömeggyilkosaira.

08.szabogabor 2014.01.08. 12:01:32

Mandiner vezető publicisztikái közé raktak, ismét, a főoldalra. Kösz Mandiner :)

Flynn Rider 2014.01.08. 16:24:09

Látom lelki szemeim előtt ahogy Gyurcsány mobolizálja az inaktív szavzókat, és azok tömött sorokban vonulnak a szavazófülkék felé. Csak az a baj, hogy a többségük nem az MSZP-E14-DK formációra fog szavazni. Aki fel akart háborodni Orbán kormányzásán, az már felháborodott, aki meg nem, az már nem igen fog. Pláne, ha márciusban jön a rezsicsökkentés 3.0, vagy az infláció is a mélyben ragad, ne adj isten defláció jön.

Flynn Rider 2014.01.08. 16:30:43

a tény az, hogy míg a Fidesz a teljes népesség körében 2013 folyamán 9,8%-al növelte a részarányát (most 31,6%), addig a teljes baloldali csapat csak 0,1%-al (most 20,6%).
(öt közvéleménykutató méréseinek átlaga)
úgy néz ki, eléggé konstans a baloldali ellenzék létszáma...

08.szabogabor 2014.01.08. 16:56:47

@Flynn Rider: Ha Mesteraty közös minelnök-jelölt lesz, még az a 20% se lesz meg.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.08. 19:41:13

Ne röhögtessetek, az, hogy az MSZP valamilyen formában újraegyesül, attól a pillanattól kezdve tökéletesen nyilvánvaló volt, hogy a Fidesz átnyomta az új választási eljárásról szóló törvényt az Országgyűlésen.

Azon, hogy erre bárki megmondtamozik, csak vihogni lehet. Ja, én is megmondtam. Meg azt is, hogy télen hidegebb lesz, mint nyáron.

Mesterházy letérdeltette, és megszopatta Bajnait, Gyurcsány pedig letérdeltette, és megszopatta Mesterházyt. Gyönyörű, helyreállt a 2006-os falkasorrend.

Ettől még együtt egy dekával nem lett több szavazatuk, mint külön-külön.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.08. 19:43:34

"Sokkal jobbnak tartanám Vadai pártfőnök asszony előrerukkolását."

Az meseszép lenne! Még ennek díszes brigádnak az élére kitűzni Vadait, és ember nem lenne (a baloldali párttagokon kívül), aki szavazna a zolajfára.

drukkker 2014.01.09. 04:40:43

Elemzés, elemzés, és elemzés. Biztos vagy a dolgodban?
És az emberek eufóriája? Az smafu? Szerintem ezeket az elemzéseket nem kellene publikálni, mert még elveszi az emberek kedvét, és te valóban előjöhetsz majd a dumáddal, én meg mondtam! Igaz, csak lehet, hogy ettől csak annyian maradnak otthon, amennyi kellet volna talán a pici nyeréshez. Bíztatni kell az embereket, nincs más lehetőség, lelkesíteni, nem nagyképüsködni, micsoda kurva jó elemző vagy komám. Ha valóban azt akarod, azt írd meg menjetek el szavazni és ha kell intézzétek el, hogy akár éjjel 2-ig is nyitva legyen a szavazó kör, mint Orbán megválasztásakor

08.szabogabor 2014.01.09. 05:11:52

@drukkker: Te most itt a sorok között lehülyézted a Népet, gondolom, észrevetted.

bamblur 2014.05.02. 19:56:21

Meghalt a zalai főkapitány. Fülöp Valter 42 évesen hunyt el közelebbről meg nem nevezett betegségben.
süti beállítások módosítása