HTML

JóVáros Blog

Nyomor, drog, prostik, kilátástalanság. Sokezer jobb sorsra érdemes ember otthona. Hírhedt, vagy épp a háttérben sunyító ifjú pártkatonák irányítása alatt. Tehetségtelenek, gátlástalanok, korruptak, hazugok. Nem az egyik, vagy a másik párt színeiben. Mert mindannyian benne vannak. Mutyiország mutyivárosának megélhetési zsúrfiúi. Hozzánk sodorta össze a szemetet a szél. Ide porszívó kell. Ipari méretű. Mert elég belőlük.

Friss topikok

  • azapali: Egy nemzet,Nagy Imre,'56 meggyalázása,egy színészkedő képmutató éltal ! (2016.06.07. 00:16) Ruszkik haza!
  • Apa5406: 2018, azt meg is kell érni! (2015.12.27. 11:25) Láncreakció
  • mscee reload: Gabesz. Kampec dolóresz. (2015.08.03. 15:05) Viktor's Secret
  • Levente Lehoczky: Ahogy itt elolvasgatom a hozzászólásaitokat, egyikőtök sincs a helyzet magaslatán, már ami fejlett... (2014.06.11. 15:35) Békemenet light
  • Edit Elekes: Nagyon jó ez az oldal... A többi bejegyzés is érdekes, így egészen más megvilágításba került minde... (2014.05.05. 10:00) Férfias Játékok

Kedvenc Blogjaim

Feedek

Láncreakció

08.szabogabor 2013.12.22. 11:34

A Demokratikus Koalíció szavazóbázisa elérte a kritikus tömeget. És bár a láncreakció legimertebb formája az atombomba, de az élet minden területén működik. A kémiától a politikáig. Hasznos törvényszerűség, tessenek jól irányítani.


Azt nem tudom, hogy Gyurcsánynak a Demokratikus Koalícióval innentől könnyebb vagy nehezebb dolga lesz, mint eddig volt, de az biztos: sikerre ítéltettek. Mint ahogy hónapokkal ezelőtt több szösszenetemben írtam  az akkor még egyszázalékos DK-ról, hogy történetének nagy lehetősége az Attygordon Páros szűkkeblű ostobasága, és igazam lett, úgy jelzem most is: az országgyűlési választáson Magyarország legerősebb ellenzéki pártja már a DK lesz.

Mivel a politológia ismert és sokszor beigazolódott törvényszerűségei miatt erősödött ily gyorsan Gyurcsány, ezért aztán tán nem oktalan dolog továbbra is a politológia további alapelveit figyelembe venni. Ha volnának kishazánkban független politológusok, akkor Ők írnák meg ezt, nem nekem kéne, de a helyzet az, hogy mindannyian - már az ismertebbek - valamelyik nagyobb párt fizetési listáján szerepelnek.

És ugyanúgy, ahogy Nekem kellett cáfolnom ugyancsak néhány hónappal ezelőtt azt a közhasználatú, ám hazug Mítoszt, hogy Gyurcsány komoly elutasítottsággal bír, mert politológusék csendben gubbasztottak, nos ugyanúgy kell most is fölhívnom a figyelmet a közeljövő várható történéseire.

A politikában a kritikus tömeg egy szavazóbázis-nagyságot jelöl. És bár számszaki fogalom, de valójában egy lélektani határ. A kritikus tömeg az a szavazószám, aminek a megléte esetén az emberek elhiszik, hogy az adott Pártra bátran szavazhatnak, nem fog elveszni a szavazatuk. A parlamenti bejutási küszöb körül van ez a szám, és a DK ezt már átlépte. Nincs ma már olyan ember Magyarországon, aki úgy érezhetné: elveszett szavazatot ad le, ha Gyurcsányt fogja támogatni.

A másik ilyen törvényszerűség az erősebbre szavazás. Ez többféle módon is működik. A legismertebb formája az, mikor egy választás után a közvéleménykutatók fölmérik, hogy hányan is szavaztak saját emlékeik szerint az egyes pártokra. És az aktuális győztesre utólag sokkal több szavazat érkezik, mint magán a választáson történt. Ez is persze lélektani alapú törvényszerűség, dehát a politika tulajdonképpen nagyrészben tömegpszichológia. Nagyon sokaknak van szüksége arra a sikerélményre, hogy a győztesek oldalán áll. Ehhez pedig egy kis önbecsapás nem nagy ügy. Ilyen az ember, el kell fogadnunk. A törvényszerűségek ugyanis akkor is működnek, ha nem veszünk róluk tudomást.

Az erősebbre szavazás másik, kevésbé ismert, illetve nehezebben felfedezhető formája a trend-érzékelés. Az emberek érzik, ha valami fejlődik, felfelé ível, mintahogy azt is, ha valami hanyatlik. Ráadásul ez relatív fogalom. Minél inkább tűnik egy politikai csoport mobilisnak, dinamikusan fejlődőnek, annál szürkébbnek és esélytelenebbnek tűnik a másik, a stagnáló.

A DK az elmúlt hónapok mindegyikében 2%-al növelte szavazóbázisát. Meghatszorozta támogatói körét. Ez példátlan tempó. Ilyesmiről álmodozott annak idején az LMP, és részben sikerült is Nekik. Aztán nem tudtak hová továbbmenni, de ez már egy másik történet.

Az az igazság, hogy az Attygordon Páros DK-t kirúgó akciója az emberek igazságérzetének maradékát mozgósította. Jóval erősebb volt így az érzelmi reakció, mint amilyen pozitív hatásai egy összefogásnak lettek volna. Meg kell nézni, hány embert vitt az utcára az, hogy az ellenzék három  pártja végre együtt szerepel október 23-án. Nemsokat.

Mítosz a nagy összefogás igény. Olyan mítosz, amit leginkább az MSZP gerjeszt, ugyanis elemi érdeke, hogy a rá nézve egyre veszélyesebb versenytársat, a DK-t valahogy elvtelen becsatlakozásra kényszerítse. Nem, kéremalássan, a magyar már belenyugodott, hogy marad az Orbán. És épp azért nyugodott bele, mert az elmúlt években nem talált alternatívát. Mert a Mesterházy az MSZP-vel nem az.

Egy éve, október 23-án Bajnai Gordon soktízezer embernek adott hitet. Aztán ahogy elkezdett egyre közelebb kerülni az MSZP-hez, és végül beállni a sorba, úgy fogyott el a belé vetett hit, a bizalom elporlott. Nem Gordon húzta föl a maga szintjére az MSZP-t, hanem Ő süllyedt bele a Szocialista Lúzerségbe.

2014 Orbáné. Lehet emiatt sírni, őrjöngeni. Lehet bármit, de attól még ez van. Ha a csülkös bablevest a konyhában el teccenek engedni derékmagasságban, akkor az biz leesik. Tányér törik, finomság kutyalefetyelési alapanyaggá alakul. És akkor persze lehet szentségelni. Mert miért ne. De attól még nem történt más, mint hogy egy törvényszerűség, a gravitáció közbeszólt. És a törvényszerűségek ily kegyetlenek.

A DK-nak bátran tovább kell menni egyedül. Amit eddig elért, azt is egyedül érte el. Nem összefogni, nem bevenni eztaztamazt, csak menni és csinálni. A Nép ugyanis bár beletörődött az Orbánizmus túlélésébe, de nem hajlandó a Reményről lemondani. És ami nem jön össze 2014-ben, majd összejön 2018-ban.

De csak akkor, ha a DK nem hajlik meg. Karakánsága, bátorsága, kitartása az az érték, ami a magyar politikában elég szokatlan ahhoz, hogy tömegével reményt adjon a választóknak. Gordon használta eleinte a Remény szót, és néhány hétig hitelesen is hangzott a szájából. Most már nevetséges.

 

A Remény átköltözött Gyurcsányékhoz. És a remény ugyanúgy hosszútávú dolog, mint a hit. Nem változik napról napra, nem rengetik meg kisebb kudarcok. Mondjak erre példákat? Minek, a hit egyházi formáit mindenki ismeri, évezredek óta működnek ez alapján.

A DK egyszerűen már nincs abban a helyzetben, hogy az MSZP-vel - ebben már benne van az Együtt is, ne legyünk naivak - bármely kompromisszumot kössön. Köthet, de akkor elveszíti az emberek belé vetett bizalmát, a hitet. És akkor úgy jár, mint a Gordon az Együttel.

Végig kell menni egyedül. A DK rettenetesen gyorsan halmozott föl igen komoly erkölcsi és politikai tőkét. Tessék rá vigyázni. Kamatoztatni, nem felélni. Nemsokára eljön az a pont, mikor már az MSZP szavazói is elkezdenek a DK-hoz pártolni. A fent leírt törvényszerűségek miatt.

Az eddigi erősödés nem másoktól vont el szavazókat, hanem újabb embereket tett politikailag aktívvá. Ők is számosodnak tovább, de lesz egy hirtelen ugrás, nagyjából februárban. Akkortájt fogja a DK megelőzni az MSZP-t. És akkor egyszercsak az MSZP összezuhan. Az országgyűlési választásokon már a DK lesz Orbán igazi kihívója. És akkor tessenek nagyon vigyázni majd. Addig is egyébként, mert az MSZP-ben és környékén fölhalmozódott megélhetésiek elkezdenek majd szivárogni, de akkor hirtelen csőstől jönnek majd.

Tessenek őkat kidobni. Mind. Ha régi barát, ha ismerős, ha egykori harcostárs, mindegy. Azt ami fehér, nem szabad összepöttyözni, mert az már távolabbról szürkének látszik. És épp ebből van már elege a Magyar Népnek. Hogy állandóan arra biztatják: szavazzon a kisebbik rosszra. Hát nem. Ideje új fejezetet írni, és a DK épp ezt teszi mostanság. Hogy lehessen végre szavazni a Jóra és nem a legkisebb rosszra.

És 2018-ban a DK ronggyá veri a Fideszt.

Kétharmaddal.

26 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://jovaros.blog.hu/api/trackback/id/tr925704276

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Láncreakció 2013.12.23. 05:13:01

Lesz egy hirtelen ugrás, nagyjából februárban. Akkortájt fogja a DK megelőzni az MSZP-t. És akkor egyszercsak az MSZP összezuhan. És 2018-ban a DK ronggyá veri a Fideszt. Kétharmaddal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sickboyy 2013.12.22. 14:40:22

Egyenlőre a DK még a parlamenti küszöb alatt van..kicsit messze a kritikus tömegtől.

Hornista 2013.12.22. 14:59:15

A jegyzet írója jól látja, mert Orbán tömegpszichózisával szemben csak egy hatásos másikkal lehet felvenni a harcot. Gyurcsány Ferenc lelkesítő ereje ugyanolyan győzelmet hozhat, mint 2006-ban. Akkor sem az MSZP nyert a választáson hanem Gyurcsány Ferenc hite és lelkesítő ereje. De tényleg ne álljon le tárgyalni a két hitszegővel, hanem egyedül indulni és nem a pártok, hanem a választók fognak hadrendbe állni mellette!

08.szabogabor 2013.12.22. 15:14:00

@sickboyy: A DK 6 százalékon van, a parlamenti küszöb önálló listánál 5%.

Hornista 2013.12.22. 17:02:43

@08.szabogabor: Ma 6%, de választások előtt már 20 vagy 30% is lehet.

Hornista 2013.12.22. 17:04:17

@08.szabogabor: Mi már egyetértünk ebben, a választók is hinni fognak Orbán leváltásában!

Hornista 2013.12.22. 17:17:07

Nemcsak a politológusok álltak be a sorba sajnos, hanem az újságírók is. Kilóra megvették őket.

sickboyy 2013.12.22. 18:31:33

6%...és az hogy jött ki?

sickboyy 2013.12.22. 21:20:41

Khm..igen a biztos szavazók körében. A teljes felnőtt lakosság körében csak 4%...az még kevés a megváltáshoz.
kozvelemenykutatok.hu/tobb-a-biztos-szavazo-es-gyengult-a-fidesz-median-2/

08.szabogabor 2013.12.22. 22:45:22

@sickboyy: Ja, csúnyán buktad. A parlamenti küszöb a szavazókra van méretezve, nem a teljes népességre. Cumi.

Hornista 2013.12.22. 22:51:40

@sickboyy: A Láncreakció elindult és a támogatottság exponenciálisan emelkedni fog. A választáskor már csak a biztos szavazatok számítanak. A statisztikához és politológusi prognózishoz én is értek.

lohnerjutka 2013.12.22. 23:29:03

@sickboyy: Az holtbiztos, hogy a DK 2014-ben önálló pártként bejut a parlamentbe!

Vulpes Inculta 2013.12.23. 00:34:27

Érdekes, tőled függetlenül pont erre jutottam én is,mármint hogy Fletó a baloldal jövő évi bukása után történő egyesítésére játszik, kb mint a Viktor '94-98 között. Jó eséllyel össze fog neki jönni, figyelembe véve mekkora egy szerencsétlen a Libás és a házmester.

(Azt a nagy különbséget azért mindenképpen meg kell említenem kedves posztoló,hogy én rosszabbat nem tudok Magyarországnak elképzelni mint hogy a féleszű államadósság-növelő bajnok visszatér, de ez más lapra tartozik)

Jobboldaliként el kell ismernem : A baloldal egyetlen potens szereplője az Gyurcsány Ferenc.

Szent-Királyi István 2013.12.23. 11:38:31

Mindenfajta sovinizmust elutasítok, utálok. Tapasztalati alapon.. Ma az összefogásnak (a valódinak!!) nincs alternatívája.. mégha kedves Szabógábor TE nem is értesz ezzel egyet.. Gyurcsány és a DK megkerülhetetlenségében nincs vitánk.. DE a 2018as célban igen.. Vagy most 14ben lesz változás (demokratikus, választásbeli), vagy sohanemlátott diktatúra jön.. amibe vagy belepusztulunk, vagy valódi forradalomhoz vezet.. Egyik sem békés, egyik sem kívánatos.. A DK jelentős javulásának komoly tényezője az összefogásra való hajlandóság egyértelmű kimondása. MA ez az, ami még megmozgatja a passzív tömegeket.. EZ egy valódi összefogásnak sikert adhat - VALÓDINAK!!! és teljesnek.. Amit írsz, abban sajnos fellelhető ugyanaz a sunyiság, ami a Fidesz/OV meg az MSZP/MA tevékenységében (CSAK MI!!).. Ez így nem megy.. ez nem tartható egy egész cikluson keresztül.. Csak teljeskörű összefogással győzhető le ma a Fidesz/OV kettős.. Ezt én mint megrögzött civil mondom, aki ott voltam 23-án, és láttam, tapasztaltam a KÖZKÍVÁNATOT!!

aser 2013.12.23. 13:11:06

@Hornista: Ha az utólsó pillanatban megtörténik Meseházy és Bajnai megvilágosodása,akkor még lehet győzelem is.Ehhez elég,ha egymás javára visszaléptetik az egyéni jelölteket.És nem egymás ellen küzdenek,hanem a diktátor megbuktatására szólítanak fel mindenkit.

08.szabogabor 2013.12.23. 14:29:48

@Szent-Királyi István: Ma az összefogás már nem alternatíva, Kedves Szent-Királyi István, mégha Te ezzel nem is értesz egyet. És mondom ezt, mint szintén civil, aki folyamatosan érzékeli a közhangulatot. Sunyisághoz pedig érdek kell. Nem vagyok még csak DK tag sem. Nehéz lesz nálam az érdeket kimutatni. Te azt állítod, tévedek. És azt állítom Te tévedsz, és eléggé meg is indokoltam a posztban állításaimat.. Ez van.

kalmik 2013.12.23. 19:46:05

Én egy kicsit árnyalnám a Bajnai- Mesterházy viszony alakulását. Ugyanis Bajnai visszatérését szinte az egész demokratikus oldal várta, kívánta, beleértve az MSZP-t is. A Bajnai- Mesterházy paktum annak lett a következménye, hogy Bajnai felült a Milla, a 4K és még jó néhány ködszurkáló véleményvezér lázálmának, hogy a tömegek majd a civilek alkotta új politikai elit eljöttét várja, és megjelenésekor tömegek végeláthatatlan sora fog zászlójuk alá felvonulni. Ezért szövetkezett Millával a Szolidaritássál, hívogatta az LMP-t, A 4K-t. Végül az LMP-nek csak egy része csatlakozott, 4k kosarat adott. 2012 október 23-a után a legális, ismert demokratikus szervezeteket egymás után sorrs utasította vissza Bajnai, mondván, majd először ők, meg a civilek, meg az LMP fognak össze, és majd ha eljön az ideje megmondják, kivel, mikor milyen feltételekkel ülnek le tárgyalni. Ezzel a várt összefogásból nem lett semmi. Összefogás helyett kirekesztő konkurensként lépett föl. Persze, hogy az MSZP nem rostokolt Bajnaiék küszöbe előtt, hanem megrázta magát, és néhány hónap alatt több körrel kielőzte őket. Miután Bajnai és csatolt társasága hiába futott az utólérhetetlen délibáb után, kénytelen volt kiegyezni az MSZP-vel egy tisztességtelen paktumot kötve, melyben támogatottságánál jóval több helyet alkudott ki magának.

Szabó Zoltán.... 2013.12.23. 22:44:20

A folyamat leírásával egyetértek. De, nincs az országnak és a népnek még 4 éve. Sem türelem, sem tartalék. Mert nem arról van szó hogy egy durvább jobboldali kurzus működik egy demokráciában,hanem arról,hogy egy hatalmi eszközökkel visszaélő, élősködő rezsim élősködik az ország testében. Van megoldás: 10:9:8:5
10 emberből 9 menjen szavazni, ebből 8 az ellenzékre, ezen belül 5 a DK-ra szavazzon. Ez most is eldönti a Fidesz-Jobbik tengely sorsát, és az élősködő, számító politikai elit is hasra esik, és megtanulja tisztelni a nép bölcsességét.. Ha, az valóban megérzi a sorsfordító választás időszerűségét. Ezen még kell dolgozni, amiben van felelőssége az értelmiségnek, de a "fizetett vélemények" kijózanodásának is...

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2013.12.23. 23:11:52

OFF

"a láncreakció legimertebb formája az atombomba"

A reaktorokban is láncreakció történik. :-)

Fábián András 2015.12.26. 08:33:54

A megélhetési szadeszosok már ott vannak a DK-ban. A dogmatikus hívők a másik nagy ballaszt. Amúgy egyetértek.

István Gere 2015.12.26. 12:48:56

A kritikus tömeg azt is jelenti, hogy moderátor nélkül maghasadás, vagyis mindent elsöprő atomrobbanás következik be! Csak legyünk o'vatosak!

Andráska8 2015.12.26. 19:47:10

@sickboyy: mennyi szerinted a küszöb?

Fábián András 2015.12.26. 19:55:05

@Andráska8: Ferencz Istvan XVIII ker. elnök. Egy.

Apa5406 2015.12.27. 11:25:03

2018, azt meg is kell érni!
süti beállítások módosítása