HTML

JóVáros Blog

Nyomor, drog, prostik, kilátástalanság. Sokezer jobb sorsra érdemes ember otthona. Hírhedt, vagy épp a háttérben sunyító ifjú pártkatonák irányítása alatt. Tehetségtelenek, gátlástalanok, korruptak, hazugok. Nem az egyik, vagy a másik párt színeiben. Mert mindannyian benne vannak. Mutyiország mutyivárosának megélhetési zsúrfiúi. Hozzánk sodorta össze a szemetet a szél. Ide porszívó kell. Ipari méretű. Mert elég belőlük.

Friss topikok

  • azapali: Egy nemzet,Nagy Imre,'56 meggyalázása,egy színészkedő képmutató éltal ! (2016.06.07. 00:16) Ruszkik haza!
  • Apa5406: 2018, azt meg is kell érni! (2015.12.27. 11:25) Láncreakció
  • mscee reload: Gabesz. Kampec dolóresz. (2015.08.03. 15:05) Viktor's Secret
  • Levente Lehoczky: Ahogy itt elolvasgatom a hozzászólásaitokat, egyikőtök sincs a helyzet magaslatán, már ami fejlett... (2014.06.11. 15:35) Békemenet light
  • Edit Elekes: Nagyon jó ez az oldal... A többi bejegyzés is érdekes, így egészen más megvilágításba került minde... (2014.05.05. 10:00) Férfias Játékok

Kedvenc Blogjaim

Feedek

Kampány

08.szabogabor 2014.02.14. 07:42

Ha az Összefogás nyerni akar, de legalább megvédeni az Országot egy újabb Orbán kétharmadtól, akkor el kell kezdeni kampányolni. Mertha a Feri dékástul holnap elmenne szabira, akkor gyakorlatilag megszűnne az ellenzéki mozgás. Na, akkor ezen most változtatni kell, merthogy 50 nap múlva választás lesz.

Egy kampány, az nem technikai cselekvések sorozata. Tömegpszichológiai hadművelet, aminek egyértelmű célja van. Az lehet várakozás-keltés, vagy épp a félelem érzésének tömeges kiváltása. Sokminden más is lehet a cél, de el kell dönteni, mi a fő irány. Mertha nem, akkor a sok egymásnak ellentmondó, de minimum egymást nem erősítő üzenet szépen kioltja egymást. És az egyedi ember fejében inkább zavart kelt, és káoszérzetet okoz, mintsem világos preferenciát adna.

Ha ezt a cikket három évvel ezelőtt írtam volna, akkor tök más lenne a tartalma. De a mostani ellenzéki mozgástér sokkal szűkebb, mint lett volna akkor. Nem lett fölépítve jövőkép, nem volt ellennyomaték az Orbáni Népbutítással szemben. Mert akiknek lett volna eszköze, azok nem tették, aki meg tette volna, azt háttérbe szorították.

De ez itt most nem kesergő és lecsesző írás, az már volt, nem is kevés. Hanem némi segítség, hogy abból, ami van, mit lehet kihozni. Indul ugyanis az aláírásgyűjtés, és nem nagyon tűnik úgy, mintha a házalás valami egységes képet hagyna a meglátogatottakban az Összefogásról.

Most jövőképet, pozitív várakozást kelteni, az már nem megy. Most bonyolult összefüggéseket fölmutatni: az a hajó is már elment. Nem a matek érettségi előtt pár nappal kell elkezdeni megérteni az integrálszámítást. Olyankor már csak a kétismeretlenes egyenletrendszer megoldására kell koncentrálni. Nem a csillagos ötös a cél, hanem a bukás elkerülése.

Most bizony már csak annyit lehet tenni, hogy elmondjuk: mi lenne, ha Orbán marad. Magyarul nem arra fókuszálni, hogy ha Mi lennénk, az miért jó, mert ahhoz késő, hanem arra, hogyha Ezek maradnak, akkor az miért rossz. Gyurcsány ösztönös politikusként ezt érzi, Őt most kiemelhetjük a rendszerből, viszi a hátán az egész kuplerájt, oké. Csakhát egyedül vajmi kevés lesz.

Szóval a többieknek mondom a mondókámat. A kampány akkor sikeres, ha rezonál a népben. Ne tessenek most új témákat naponta bedobni. A Nép most az, ami, a hosszú, szisztematikus Népbutítás megtette a hatását. Per pillanat a szavazók többsége szarik a demokráciára, az alkotmányra, a keleti nyitásra, az atomerőműre. Kialakult egy olyan kép, hogy a politikus az lopcsalhazudik, és mind azt teszi.

Ha olyan dolgokat tetszenek sulykolni, amikben a választó immunis, vagy épp semmi különbséget nem lát a két oldal között, ráadásul ha ezt bonyolultan, szétesetten, sokszólamban teszik, akkor ne lepődjenek meg, ha nem javulnak a közvéleménykutatási adatok.

Per pillanat a szavazók nagyobbik része nagyjából kizárólag a zsebére koncentrál. Ez a Népbutítás következménye, oké, de attól még ez van. És a választás 50 nap múlva lesz, nem 50 hónap múlva. Tessenek pár zsebbevágó sztorit elmondani. Csak párat, nem ezret. Nem bonyolult közgazdasági, geopolitikai összefüggésekbe belekanyarodni, mert az a kutyát nem érdekli.

A lebutított népnek ne okoskodjunk. Tessenek megmondani, hogyha Orbán marad, nem lesz nyugdíj. Elvették a pénzt, és nincs honnan visszatenni. Lehet mondani a 3000 milliárdos nyugdíjvagyon lenyúlást, meg az öngondoskodás elvének semmibe vételét, csak a kutyát nem érdekli. Illetve párezert embert, de az nem lesz elég holnap.

Tessenek azt mondani, hogy Orbán kilép az EU-ból. Nem lesz pénz az építkezésekre, tehát nem lesz munkahely. Azt mondani, hogy Orbán elüldözi a multikat. És akkor megintcsak nem lesz munkahely. És csak ennyit, nem többet.

A rezsi-rizsa azért hatékony, mert lehajol az egyes forintért. Mert most itt tart a Népünk. A zsebénél. Nem a demokrácia-deficit, a keleti nyitás, nyugati zárás, nem az atomenergia a téma. Az majd lesz a következő években, de most nem. Tessék az ellenkezőjére fordítani a rezsiharcot.

Jó, kevesebb a rezsi. De nem lesz miből kifizetni, mert ha Orbán marad, nem lesz nyugdíj. Jó, kevesebb a rezsi, de ha nincs EU, nincs munkahely, és megintcsak nem lesz miből kifizetni. Igen, csökkent a rezsi, de ha a multikat Orbán elüldözi, akkor nem lesz munkahely, nem lesz miből kifizetni.

Akarnak a Kedves Választók éhenhalni fűtetlen, sötét lakásban? Ahol a kisebb összegű csekk csak gyújtósnak használható, mert fára már nincs pénz? Ha igen, akkor szavazzanak Orbánra. Ha meg nem, akkor szavazzanak az Összefogásra. Nagyjából ennyi. És ezt ismételgetni, igen, papagájkommandóként, mert máshogy ennyi idő alatt, ennyi erőforrással már nem lehet eredményesen kampányolni.

Ja, ez egyszerű, mint a faék, tudom. És nem is teljesen igaz. Ezt is tudom. Ki kell alakítani azt a társadalmat, azt a politikát, amelyik már a valóságot, és annak bonyolult összefüggéseit is képes megérteni, és megértetni. Majd a következő években, mert a következő hetek erre elégtelenek.

Elefántra nem sörétes puskával lövünk. A sok pici golyócska simán lepattog a rémvastag bőréről, inkább csak jól megcsiklandozza a modern kori dínót. De ha ugyanazt a nyersanyagmennyiséget egy darab golyóba öntjük, na az végzetes lehet. Jól célozni, bummmm. Máshogy nem fog menni. Már nem.

Idő van.

17 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://jovaros.blog.hu/api/trackback/id/tr315813661

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Irodalmi ajánló kampánykezdethez: Eper, Puncs, Háború, Csokoládé 2014.02.14. 14:01:15

Bár a legutóbbi ajánlóm is passzolna a hivatalosan csak holnap kezdődő kampányhoz, most mégis a mindig, mindenkor aktuális Örkényt veszem elő (már nem először a blog történetében), mivel  ő már évtizedekkel ezelőtt megírta a bármelyik pártelnök által e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lohnerjutka 2014.02.14. 12:08:16

Tökéletesen igazad van! Egyetértek veled, már nem agyat kell átprogramozni, mert arra nincs idő! Ha a zsebéről van szó, azt a legegyszerűbb ember is megérti. A felhozott példák jók, a beszélgetéseknél én is használni fogom. Azzal is egyetértek, hogy nem csak Ferinek kellene az országot járni, hanem a többi pártok vezetőinek is! A lényeg, hogy menjenek és tartalmilag egyformán beszéljenek!

sverde 2014.02.14. 13:48:11

Többször is elolvastam, hogy értsem a lényegét. És valóban. Szomorú igazságok ezek. De nem a pénz itt a legfontosabb. Csak felelős, egyértelmű célokat meghatározó, a választókat vacuumban nem hagyó politikusoknak lehet itt esélye. Mert nem mást kíván itt senki, mint BIZTONSÁGOT. Mert a matek érettségi súlya tollpihe ahhoz képest, amit majdan az Élet produkál. Családok sorsa függ rajta. A választó nem azon hezitál, hogy ki nyújt többet, hanem azon, ki nem vágja majd át. És gőgös hiúság azt hinni, hogy a kikötőben lehorgonyzott hajó nem fut ki végül, ha elszakad a lánc. Alázat. Felelősségvállalás. Őszinteség. Csak ez számít. Ezzel lehet csak kampányolni. És ennyi elég is.

08.szabogabor 2014.02.14. 13:59:06

@sverde: Igen, hosszú távon ez igaz. De ehhez az egész politikát kell megújítani, ahhoz meg évek munkája kell. Most erre nincs idő.

8kerseg 2014.02.14. 18:10:27

A cél szentesít az eszközt..mint amikor a Mátét toltad?

08.szabogabor 2014.02.14. 18:31:51

@8kerseg: Ha épp azon filóznék, hogy Dragunov, Beretta, vagy Semtex, akkor még igazad is lenne. De enélkül szimpla hülyeség.

Imre Csizma 2014.02.14. 19:07:46

Vissza kell állitani a 8 év becsületét!El kell mondani mennyivel emelkedtek a reálbérek,a nyugdíjak vásárlóértéke.Hogy megépült 700 km autópálya.Mert 2000 és 2006 között addig sosem látott mértékben 43%-al nőttek a reálbérek és még 2009ben a megszorítások után is 35%-al magasabbak voltak a 2000 évinél,Ennek ellenére az adósság nem haladta meg az Európai átlagot és az időszak végére Magyarországon volt az egyik legkisebb államháztartási hiány.Hogy a válság után egy évvel már megindult a növekedés.Gyerünk szedjük össze a pozítiv adatokat,a kritikákat elmondtuk már sokszor!

Andráska8 2014.02.14. 22:21:59

2006 a 300 forintos vizitdíjról szólt, most a rezsicsökkentésről. Nincs észérv, ami meghatná a magyart.
Göbbelsi kommunikációt nem lehet überelni.

Arpad Kovacs 2014.02.14. 22:42:51

@08.szabogabor: es valoban, picit goebbels-izu a lehelleted, gabor. Nemileg tompitja a hatast, h a mondokad vegen ezt nagyjabol el is ismered, de egy ilyen melyerzesu és szokimondo humanistatol ez megis csak tulmutat az utszeli machiavellizmuson. Hazudni a nepnek? szegyelld magadat!

Arpad Kovacs 2014.02.14. 22:47:53

@08.szabogabor: Dragunov, Beretta, vagy Semtex... a portik-pitbull Sarkadi meg a tobbi jofiu okitott ki ezekbol, vagy nyomod a counterstrike-ot?

08.szabogabor 2014.02.14. 22:50:32

@Arpad Kovacs: Ezeket lehet kapni az Ecserin...

Arpad Kovacs 2014.02.14. 22:59:07

@08.szabogabor: te csak tudod. akkor biztosan be is taraztal beloluk, h szavaddal eljek. keves ide mar a szo, igaz?

Arpad Kovacs 2014.02.14. 22:59:49

csak nehogy tokon lodd magad

08.szabogabor 2014.02.14. 23:01:07

@Arpad Kovacs: Kínai Barbie-t is lehet kapni, mégse veszek...

Arpad Kovacs 2014.02.14. 23:40:26

@08.szabogabor: en ezt beismero vallomasnak veszem.

08.szabogabor 2014.02.15. 00:04:05

@Arpad Kovacs: Csak nyugodtan, kis rózsaszín hangyászsünnek is veheted. Te dolgod. :)

8kerseg 2014.02.15. 08:42:04

@Arpad Kovacs: A zsaruk a belső kerületekben még mindig sírva röhögnek ha a Szabó jófiúi kerülnek szóba. :D

bodis.lajos 2014.02.15. 20:09:53

@8kerseg:

Szerintem nincs rá sok okuk. Gondolkodni és a saját munkájukért felelősséget vállalni annál inkább volna, nekik is, másoknak is.

A Jófiúk kézzel vezérelt szervezet volt, nyilvánvaló. Akkor is az volt, amikor a képviselő-testület többször döntött velük kapcsolatban, általában vita és kérdés nélkül. A helyi többség megszavazza, amit elé tesznek, a helyi kisebbség menekült az állásfoglalás elől. Az önkormányzat rendészeti kommunikációját lényegében Szabó Gábor jelentette. A polgármester a testületi jegyzőkönyvbe mondta, hogy Szabó Gábor internetes kommunikációjáról tájékozódik, egyetért vele, ha ő ír valamit, az olyan, mintha a polgármester mondaná.

Nos, azt gondolom, hogy a helyi rendészetről - mint annyi mindenről - beszélni és írni kell sokaknak. A kerületi döntéshozók szégyene, hogy Szabó Gábor ötleteit kritikátlanul és ellenőrzés nélkül elfogadták, majd démonizálták. Az önvizsgálat és a problémák őszinte megtárgyalása pedig előtte is, utána is elmaradt.

Írom ezt, mint akinél nem hiszem, hogy többen vitatkoztak Szabó Gáborral nyilvánosan hosszú időn keresztül.

A helyi rendészkedés elvei és minősége most sem feltétlen ismertebb, mint akkor. Hogy helyi rendészkedésre szükség van, azzal a polgárőrség megalakításával és a közösségi rendészetre EU-s pénzek megpályázásával az önkormányzat is egyetért. Sajnos a polgárőrség illetve a kerületben járőröző rendőrök felkészítéséről a kerületben lévő társadalmi problémák kezelésére (nem a szűkebben vett rendészeti témákra gondolok, hanem a társadalmi kapcsolatokra) most sem tudunk többet, mint a Jófiúk esetében.

És itt van még a rendőrség mulasztása, az egyik oka, ami miatt az önkormányzat nem tudott drogstratégiát elfogadni: nem hajlandók stratégiát készíteni arról, hogyan kívánják visszaszorítani a kábítószer-terjesztést. Ez nem álmodozás, és nem a rendészeti titkok kibeszélése: korábban maguk vállalták, a helyi drogstatégiának tudtommal megszokott és elvárható része, nincs benne semmi különös. Azt sem gondolom, mint ami a lakossági véleményekben időnként előkerül, hogy direkt nem akarják felszámolni a drogterjesztést, azért nem foglalkoznak vele. Inkább gondolom, hogy például az elemző és stratégiai gondolkodásra a rendőrtisztek és az önkormányzati döntéshozók nem elég felkészültek.

Nos, amíg ezekben nincs érdemleges fejlesztés, inkább látványakciók, ismeretlen koncepciójú pénzköltések, fenyegetőzések, és hasonló, gyenge dolgok, a felkészülést és a vitát pedig nem vállalják a döntéshozók, addig gyenge dolog "sírva röhögni" is a Jófiúkon.
süti beállítások módosítása