HTML

JóVáros Blog

Nyomor, drog, prostik, kilátástalanság. Sokezer jobb sorsra érdemes ember otthona. Hírhedt, vagy épp a háttérben sunyító ifjú pártkatonák irányítása alatt. Tehetségtelenek, gátlástalanok, korruptak, hazugok. Nem az egyik, vagy a másik párt színeiben. Mert mindannyian benne vannak. Mutyiország mutyivárosának megélhetési zsúrfiúi. Hozzánk sodorta össze a szemetet a szél. Ide porszívó kell. Ipari méretű. Mert elég belőlük.

Friss topikok

  • azapali: Egy nemzet,Nagy Imre,'56 meggyalázása,egy színészkedő képmutató éltal ! (2016.06.07. 00:16) Ruszkik haza!
  • Apa5406: 2018, azt meg is kell érni! (2015.12.27. 11:25) Láncreakció
  • mscee reload: Gabesz. Kampec dolóresz. (2015.08.03. 15:05) Viktor's Secret
  • Levente Lehoczky: Ahogy itt elolvasgatom a hozzászólásaitokat, egyikőtök sincs a helyzet magaslatán, már ami fejlett... (2014.06.11. 15:35) Békemenet light
  • Edit Elekes: Nagyon jó ez az oldal... A többi bejegyzés is érdekes, így egészen más megvilágításba került minde... (2014.05.05. 10:00) Férfias Játékok

Kedvenc Blogjaim

Feedek

A Bizonytalan

08.szabogabor 2014.01.28. 07:16

Fogadni mernék, hogy a kampányhónapok leggyakoribb szava ez lesz. Hisz értük megy a hajtás, Ők fogják eldönteni az áprilisi választást. Mint mindig, egyébként. Velük foglalkoznak a kampányolók, a közvéleménykutatók. Nagyjából mindenki. És most én is.

Na, nézzük ezt a különleges létformát, ezt a csatadöntő tényezőt. Ismerek belőlük párat - vagy inkább pár tucatot. Mesélek most kicsit a Bizonytalanról. Hátha valaki odafigyel rá.

A Bizonytalan, az nem a Hülye szinonímája. Csaxólok. Nem azért bizonytalan, mert ostoba, és nem lát a pályán, hanem azért bizonytalan, mert épp ellenkezőleg. Nem eszik romlott ételt nagykanállal, bármennyire finoman is fűszerezik. Nem hallgat fenyegetésre, zsarolásra, sem fizikaira, sem lelkire. Szereti maga eldönteni, mi a helyes, mi a helytelen.

Nem tartozik szekértáborhoz, inkább föláll a szőr a hátán, mikor azt hallgatja, a Másik Tábor miért szarházi. Hallgat üzenetekre, ugyanakkor. Pozitív üzenetekre. Vár valami ajánlatot. Valami komolyan vehetőt, amiből érezheti, hogy Őt is komolyan veszik.

Nem kajálja meg az ígéreteket, kapott eleget, hozzászokott, hogy más a kampány, és más a kormányzás. Belevágták ezt elégszer a képébe, és nem feledékeny. Ja, ez ugyanolyan fontos, mint az, hogy nem hülye. Emléxik még az MSZP országlására, és nem igazán látja a megújulás jeleit.

Röviden: a Bizonytalan - legalábbis a többsége - az Gondolkodó Lény. Nem döntésképtelen, csak nem hajlandó bedőlni minden átverésnek, idiotizmusnak, nyilvánvaló hazugságnak. Éshát nem árt elismételni, rajtuk múlik a választás. És azt sem árt újra elmondani: mindig Rajtuk múlik.

Ja, mielőtt megkapom a szokásos felületkarcolós vádat, hogy "bomlasztó" vagyok, és a saját magam értékvilágát vetítem ki egy sokaságra, azt elmondom, hogy én nem vagyok bizonytalan. Halálosan bizonyos vagyok abban, hogy előbb megyek fegyverrel utcára Orbántűzni, minthogy egy Mesteratty féle lúzerbrigádra szavazzak. Szóval olyan emberek értékvilágáról írok, akikkel az elmúlt hetekben beszélgettem. Ja, és majd javasolok is valamit, hogy is lehetne urnához vinni Őket.

Nade a lényegre. Épp a bizonytalanok képezik a nem túl széles tudatos választói garnitúrát Magyarországon. Szívesen mennének szavazni, tudják, hogy ez a demokrácia alapvető állampolgári joga, és élni is akarnak vele. Olvasnak, figyelnek, értékelnek. Keresik a Döntő Különbséget a választható alternatívák között. Ha megtalálják, szavaznak, ha meg nem, akkor széttárják a kezüket, és annyit mondanak: nincs támogatható verzió.

Na, milyen üzeneteket is kapnak mostanság... Hogy jobbról mit, arról kevéssé érdemes most szót ejteni, mert nyilvánvaló. Népbutítás, papagájkórus, kommunikációs falanx, satöbbi. Épp ettől biztosak a maguk nagy bizonytalanságában, hogy na ezt nem tovább. És várják a baloldali üzeneteket. Megkapták.

Mesteratty-t például. Aki az elmúlt három évben a nemlétező ellenzék vezéreként kizárólag azzal volt elfoglalva, hogy a harcosabb ellenzéki csírákat azonnal megfojtsa. Akinek háttéremberei együtt boltolnak a Fidesszel, akinek "értelmiségi köre" egy porráégett, erkölcsileg és intellektuálisan megsemmisült gerontokrácia. Pártközpontból fizetve persze, közvetlenül, vagy közvetve.

Kapják még mellé, hogy ezt most szeretni kell, mert különben Orbán. Azt is kapják mellé, hogy aki nem szavaz Attysra, az hülye. Meg hogy össze kell ám zárni, vitának helye nincs, nem bomlasztunk. Ja meg még olyan ígéreteket, mint az egy éven belüli gyermekéhezés fölszámolás.

Na, akkor ezeket most lefordítom a Bizonytalan nyelvére. Igen, Kedves Bizonytalan, mi is tudjuk, hogy nem az Attys az alkalmas ember, igen, semmibe vesszük szokás szerint a megújulásra és képességalapú kiválasztásra vonatkozó óhajaidat, de cserébe lehülyézünk, ha nem bégetsz velünk, mert akkor bontod a karám kerítését, pedig mekkorát ígérünk Neked, ugye.

Valóban vonzó. Zöldülő pacal, fűszerrel. A kampány-agresszivitás már lenőtt a Fidesz szintjéig, aki nincs velünk, az ellenünk. Pofa súlyba, nem ugat, nem beszél. Nem gondolkodik. Szavaz. Szavazz!!!

Namost ugyebár ezt hívják agymosásnak. Ezt kapják és kapták a Fidesztől. Többek közt ezért utálják. Most, hogy mindezt megkapják immár balról is, már alig várják, hogy beszállhassank abba, amiből eddig sikeresen kimaradtak. Vagy nem, inkább.

Szóval ha nem tetszenek a Bizonytalannak érdemi üzenetet küldeni, akkor marad is Bizonytalan. Ami a választás napján válik majd fájó bizonyossággá. Érdemi üzenetet, mondom. Nem finom kis, könnyen átlátható hülyeségeket, hanem olyat, ami komoly gesztus. Ami azt mutatja Neki, hogy komolyan veszik. Hogy motiválni akarják, nem kényszeríteni. Megnyerni, nem zsarolni.

Az idő rövid. Ne etessék Őket elszámoltatással, meg ilyesmikkel. Annyit bőven tudnak a világról, meg az országról, hogy ahhoz bizony kétharmad kéne, meg egységes akarat. Namost ez könnyen beláthatóan egyik sincs, és nem is lesz.

Küldjetek, Kedves Balos Összefogók egy komoly üzenetet. A megfelelő pillanatban. Tessetek csak kampányolni még kicsit Mesteratty-val, és nézegetni a választói trendeket. Látni fogjátok, ahogy az istennek se emelkedik majd az Összefogás népszerűsége. Tán kicsivel igen, de közelébe nem kerül egy választási győzelem esélyének.

Aztán egy hónappal a választás előtt, mikor már biztos a bukta - a pártelemzők belső anyagaiban, meg a közvéleménykutatóknál egyértelmű lesz - akkor tessenek szépen összeülni. És eldönteni, hogy Nektek mi a fontosabb. Nem dumában, hanem tettekben. Hogy Attys személyi ambíciói, vagy az Ország Érdeke.

Szerencsére egy hónap alatt elmagyarázható, ha hihetően teszik, hogy a listavezető, az már választásjogilag nem változtatható, de a miniszterelnök-jelölt, az bizony igen. Az nem közjogi kategória, hanem politikai. Húzzatok egy komolyat.

Kérjétek föl Kunczét, Sólymot, Alföldit, mindegy. Valaki nagyot, közismertet, hitelest. Húzódjatok szépen hátra. Mind. Ne tűnjön egyszerű taktikázásnak a dolog. Látszania kell, hogy valóban átadtátok a főhatalmat, és hogy azt is lenyelitek, amit a Főember számotokra nehezen elfogadhatóan akar. Pl. nagytakarítást a baloldalon.

Ne valami szürke, közismeretlen szakértőben gondolkodjatok. Nem tart ott a magyar nép - még a Bizonytalanok sem - hogy szakpolitikai programokra szavazzon. A társadalom alapértékei erodálódtak, azt kell helyreállítani. Bizalom, hitelesség, önkorlátozás, odafigyelés. Ilyesmi.

Ha ezt teszitek, megérkeznek a Bizonytalanok. És megnyeritek, megnyerjük a választást. De a pénztárnál aztán ki is kell ám fizetni a számlát. Nincs pártérdek, nincsenek tabutémák, és védett emberek. Különben ősszedől az egész.

Na, lehet gondolkodni.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jovaros.blog.hu/api/trackback/id/tr805785917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sverde 2014.01.28. 17:51:45

..akiről Te beszélsz az a Bizalmatlan! Nem ugyanaz. Közelről sem.. távolról sem. És mindjárt más a színpad.. mindjárt nem az un. Bizonytalan belső, magában rejlő, de elnézhető kis hibája az ok, hogy tanácstalan, hanem annak a politikai "elitnek" a múltbéli tevékenysége, ami miatt ez kialakulhatott. Nem áttolni a felelősséget a másikra és elmaszatolni az elmaszatolhatatlant! Ha kérhetem..

sverde 2014.01.28. 18:34:29

..és akkor egy gondolatot még hozzátéve: a választókat nem lehet számokkal, statisztikákkal, politikai kutatásokkal meggyőzni. Nem tudom, hogy a politikusok munkáját segíti-e lélekbúvár, aki érti is a választók, hezitálók, bizalmatlanok érzéseit, félelmeit, aggodalmát a jövőt illetően, de! Nem azt akarják hallani, hogy mit NEM csinálnak majd a jövőben, hanem, hogy mit csinálnak majd másként, mi többet, jobbat (és nem anyagi javakra gondolok feltétlen)tudnak majd ajánlani, hozni, és nem csak ígérni. Mert alaptétel a bizalom. A KÖLCSÖNÖS bizalom. Hogy a választó igába hajtja a fejét, hagyja magát megadództatni, dolgoztatni, megszorítani és cserébe nem nézik hülyének, nem kihasználják, nem elfecsérlik, nem elherdálják, másra költik azt a pénzt, amit ő megtermelt az Országnak. Talántán.

08.szabogabor 2014.01.28. 19:58:11

@sverde: Valamit nagyon féleérthettél, ugyanis pont ugyanezeket írtam...

sverde 2014.01.28. 21:35:56

@08.szabogabor: Nem, nem, nem. Épphogy nem értettem félre. Pontosan, hogy erre írtam. Az, amit Te körvonalaztál, az a Bizalmatlan. Kis fogalomzavar részedről. Az a kettő közt a különbség, hogy a Bizonytalan saját pszichéjéből kiindulva az, a Bizalmatlan meg a másik tetteiből, értsd hibáiból kiindulva az. Erre írtam, hogy nem kell a felelősséget áttolni arra, aki azt nem érzi magáénak. A választók Bizalmatlanok. Mert azok, akikben megbíztak, illetve akikben meg kellett volna bízniuk módszeresen elcseszték azt.

08.szabogabor 2014.01.28. 22:07:14

@sverde: Azért bizonytalan, mert bizalmatlan... A "bizonytalan" egy szavazási hajlandósággal kapcsolatos politológiai fogalom. Ekként is használom. Terminus technicus, nem variálható, mert különben az egész érthetetlenné válna...

sverde 2014.01.28. 23:16:15

"Ne valami szürke, közismeretlen szakértőben gondolkodjatok. Nem tart ott a magyar nép - még a Bizonytalanok sem - hogy szakpolitikai programokra szavazzon." Akkor fel kéne venni a ritmust azzal, amit ide írsz. Nem tudtam, hogy ez itt most egy terminus technikusokat használó szakmai blog.. Sorry.

sickboyy 2014.01.28. 23:30:53

Ugyan, kit érdekel ez? Izgalmasabb, hogy a nagy ellenzéki összefogás politikai stratégái most is éjszakába nyúlóan töprengenek mert a Szabó megint megírta a tutit :D

libsibolsika 2014.01.28. 23:56:23

Én imádom Alföldit, mint rendezőt és mint színészt is! De azt elég fura ötletnek tartom, hogy Attykát rá kellene cserélni. Az egész kampány az ő rendezéseiből kiemelt átértelmezett jelenetekről szólna.

Azon meg nem kell csodálkozni, hogy minden kampány a bizonytlanok megnyeréséről szól, mert a biztos szavazókat nem lehet meggyőzni pár hónap alatt, ezért ne fogadjál mert biztosra nem illik :-)

Én nem úgy érzékelem, hogy most a "Szabó megint megírta a tutit"! Mandiner és Pupu is hisz a saját véleményében, de azt egyik blogger se hiszi, hogy övé a tuti megdönthetetlen vélemény.

08.szabogabor 2014.01.29. 00:15:42

@sickboyy: Ha lennének az összefogásnak politikai stratégái nem lenne összefogás...

sickboyy 2014.01.29. 00:46:43

Nem tudhatod hogy gondolkoznak, max sejtheted.

08.szabogabor 2014.01.29. 01:08:59

@sickboyy: Az eredményekből látom...
süti beállítások módosítása